Το πολύ αλκοόλ προκαλεί μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι τοξική για τον εγκέφαλο και οι επιπτώσεις δεν αναστρέφονται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcoholism: Clinical and Experimental Research από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

alkoholΗ μελέτη βρήκε ότι η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει μόνιμα ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου όπως είναι η μνήμη, η προσοχή και η μάθηση – και αυτό δεν αλλάζει όταν σταματήσει κανείς το ποτό.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ερευνητή Adam Woods, υπέβαλλαν σε τεστ αξιολόγησης νοητικών δεξιοτήτων 66 άνδρες και γυναίκες. Οι 35 είχαν ιστορικό μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ αλλά οι 14 από αυτούς είχαν πια σταματήσει, ενώ οι υπόλοιποι 31 έπιναν με μέτρο ή καθόλου.

Μόνιμες επιπτώσεις

Όσοι είχαν φθάσει στην τρίτη ηλικία συνεχίζοντας να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης, μάθησης, προσοχής, ταχύτητας σκέψης κινητικής και λεκτικής λειτουργίας σε σχέση με αυτούς που ποτέ δεν έπιναν ή έπιναν λίγο.  Το ίδιο όμως παρατηρήθηκε και για αυτούς που κάποτε έπιναν πολύ και στιγμή είχαν σταματήσει.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ακόμα κι όταν κάποιος έκανε κατάχρηση αλκοόλ στο παρελθόν αλλά μεγαλώνοντας σταμάτησε να πίνει, παρουσιάζει χρόνιες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη, ανέφεραν ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη καθώς το αλκοόλ είναι γνωστό πως είναι τοξικό για τα κύτταρα του εγκεφάλου σε κάθε ηλικία.

Δείτε επίσης