Γαστρικό by-pass: Τροφικές δυσανεξίες μετά την επέμβαση

Σύμφωνα με μια ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Surgery, η γαστρική παράκαμψη κατά Roux en-Y, μια λαπαροσκοπική τεχνική της βαριατρικής που είναι περισσότερο γνωστή σαν γαστρικό by-pass, μπορεί να έχει ως παρενέργεια ορισμένα γαστρεντερολογικά προβλήματα και διατροφικές δυσανεξίες.

Στην επέμβαση αυτή, το στομάχι διαιρείται λίγο κάτω από την καρδιοοισοφαγική συμβολή και δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακας που χωράει περίπου 30 γραμμάρια τροφής (το μέγεθος ενός αυγού). Το γαστρικό by-pass ήταν από τις πιο δημοφιλείς βαριατρικές τεχνικές το 2012, όταν έγινε η μελέτη.

gastro-bypassΓιατροί του Ιατρικού Κέντρου «Slotervaart» στο Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον δρ Thomas Boerlage, εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν 249 ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε Roux-en-Y γαστρική παράκαμψη. Στην αρχή της μελέτης, το 2012, οι ασθενείς είχαν ηλικία, κατά μέσο όρο, 46 έτη. Το 45% εξ’ αυτών είχε υπέρταση και το 29% είχε διαβήτη. Δύο χρόνια μετά το γαστρικό by-pass, οι ασθενείς είχαν χάσει βάρος, κατά μέσο όρο, 31%. Σε σύγκριση με άλλους 295 παχύσαρκους που δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση, ήταν πιο πιθανό να έχουν δυσπεψία και δυσανεξία σε διάφορες τροφές.

Τροφικές δυσανεξίες

Οι ερευνητές ρώτησαν τις δυο ομάδες για 16 διαφορετικά γαστρεντερολογικά συμπτώματα. Τα συχνότερα γαστρεντερολογικά συμπτώματα ήταν δυσπεψία, μετεωρισμός, ρέψιμο, σκληρά ή μαλακά κόπρανα και «γουργούρισμα» στο στομάχι. Το 71% της χειρουργικής ομάδας είχε διατροφική δυσανεξία, συγκριτικά με το 17% της ομάδας ελέγχου. Στην υποομάδα που είχε παρουσιάσει διατροφική δυσανεξία, οι μισοί είχαν αποστροφή σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς τύπους τροφίμων και το 14% δήλωσε ότι η δυσανεξία τους δημιουργούσε προβλήματα.

Στην ομάδα του γαστρικού by-pass, τα πιο προβληματικά τρόφιμα ήταν τα τηγανητά τρόφιμα, τα ανθρακούχα ροφήματα, τα γλυκά, οι πίτες και τα γλυκά. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν προβλήματα με το παγωτό και τα πικάντικα φαγητά. Στην ομάδα ελέγχου η δυσανεξία αφορούσε κυρίως το γάλα και τα τηγανητά τρόφιμα.

Τέλος, οι ασθενείς έκαναν το χειρουργείο βρέθηκαν να υποφέρουν από διάρροια και δυσκοιλιότητα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

“Σε γενικές γραμμές, είναι σκόπιμο για τους ασθενείς  που έχουν κάνει γαστρικό by-pass να συμμορφώνονται με τις διατροφικές οδηγίες που δίνονται μετά την επέμβαση”, δήλωσε ο Boerlage. Και πρόσθεσε: “Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των παρενεργειών. Συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να αποφεύγουν ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος. Και, πράγματι, αυτά είναι τα είδη των τροφίμων που δημιουργούν πρόβλημα στους ασθενείς”.

Δείτε επίσης