Τα γκρίζα μαλλιά σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς

Τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να μην είναι κάτι αθώο για την υγεία, τουλάχιστον για τους άνδρες, σύμφωνα με μελέτη που αξιολόγησε την επικράτηση των γκρίζων μαλλιών σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και το αν είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας EuroPrevent 2017 από Αιγύπτιους ερευνητές και βρήκε ότι μια σειρά από διεργασίες που γίνονται σε κυτταρικό επίπεδο και ευθύνονται για το γκριζάρισμα των μαλλιών συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο.

Οι διεργασίες αυτές είναι η μειωμένη ικανότητα του DNA να επιδιορθώνεται από μόνο του, η χρόνια φλεγμονή, οι ορμονικές αλλαγές και η επιβράδυνση της κυτταρικής ανάπτυξης. Το εύρημα θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, είπαν οι ειδικοί.

Η μελέτη περιέλαβε 545 άνδρες που υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιογραφία για την ανίχνευση αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες της καρδιάς. Οι άνδρες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών τους και βαθμολογήθηκαν από το 1 μέχρι το 5. Το 1 δόθηκε σε όσους δεν είχαν ούτε μία άσπρη τρίχα και το 5 σε όσους είχαν εντελώς λευκά μαλλιά.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης στοιχεία για τους παραδοσιακούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που είχαν (υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, κάπνισμα, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας κ.λπ.).

Ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου τα άσπρα μαλλιά

Η μελέτη βρήκε:

  • Οι άνδρες που είχαν υψηλή βαθμολογία στο γκριζάρισμα των μαλλιών (από 3 και πάνω) είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από στεφανιαία νόσο.
  • Όσοι διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν και υψηλή βαθμολογία στο γκριζάρισμα των μαλλιών.
  • Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών ήταν ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

«Η αθηροσκλήρωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών εκδηλώνονται εξαιτίας παρόμοιων βιολογικών μηχανισμών, ενώ η συχνότητα και των δύο αυξάνεται με την ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Irini Samuel, καρδιολόγος στο Cairo University.

Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, ανεξαρτήτως χρονολογικής ηλικίας, το γκριζάρισμα των μαλλιών αποτελεί δείκτη της βιολογικής ηλικίας και ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου».

H ειδικός ανέφερε ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις για να αποφευχθούν τα πρόωρα καρδιακά περιστατικά και ότι πρέπει να υπάρξει προληπτική θεραπεία.

Η μελέτη μπορεί να περιέλαβε μόνο άνδρες αλλά το συμπέρασμά της είναι πολύ πιθανόν να ισχύει και για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την Samuel χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, σε συνεργασία με δερματολόγους, για να γίνουν περισσότερα γνωστοί οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που κάνουν τα μαλλιά άσπρα.

Μια μεγαλύτερη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών απαιτείται για να επιβεβαιωθεί η σχέση γκρίζων μαλλιών και καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου.

Δείτε επίσης