Η καθημερινή άσκηση έχει εκπληκτικά θετικά οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης, όπως το να στέκεται κανείς, να περπατάει ή να κάνει δουλειές του σπιτιού, μπορεί να είναι πιο επωφελείς για την υγεία από ό, τι πιστεύεται.

Σύμφωνα με μελέτη του Karolinska Institutet που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Epidemiology, η καθημερινή δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στη Σουηδία αλλά και σε στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Ενώ είναι γνωστό ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί μεταξύ των επιστημόνων.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πώς τα διαφορετικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε 1.200 άτομα στη Σουηδία επηρέασαν το ποσοστό θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων (μεταξύ άλλων αιτιών) 15 χρόνια αργότερα.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τη μελέτη ABC (Attitude, Behaviour and Change), στην οποία τα επίπεδα δραστηριότητας των συμμετεχόντων μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας ιχνηλάτες κίνησης και συγκρίθηκαν με τα  στοιχεία για τους θανάτους και τις αιτίες τους με τα σουηδικά μητρώα.

“Αυτή είναι μια μοναδική μελέτη δεδομένου ότι έχουμε κατορθώσει να αναλύσουμε μεγάλο αριθμό ατόμων με αντικειμενικά μέτρα για τη σωματική άσκηση έως και 15 χρόνια”, είπε η επικεφαλής της μελέτης Maria Hagströmer, λέκτορας στο Careolinska Institutet. “Προηγούμενες μελέτες ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, αφού είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος πόσο ακριβώς κάθεται ή κινείται”.

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία που αποκτώνται όχι μόνο από μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα αλλά και από δραστηριότητα χαμηλής έντασης όταν γίνεται καθημερινά.

Τα συμπεράσματα ήταν:

  • Η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής μισή ώρα την ημέρα με μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 24%.
  • Η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον μέτριας έντασης, ισοδύναμη με μια γρήγορη βόλτα ή υψηλότερης έντασης, είχε, όπως αναμενόταν, μια ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Δέκα λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου κατά 38% και 30 λεπτά την ημέρα κατά 77%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών.

Η μελέτη έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, οι συνήθειες καπνίσματος, το μορφωτικό επίπεδο και την προηγούμενη νοσηρότητα.

“Σε μια προηγούμενη μελέτη δείξαμε ότι οι άνθρωποι που κάθονται για πάνω από 10 ώρες την ημέρα έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό, τι οι άνθρωποι που κάθονται για λιγότερο από 6,5 ώρες την ημέρα”, υπενθύμισαν οι ερευνητές.

Πηγή: Replacing sedentary time with physical activity: a 15-year follow-up of mortality in a national cohort.

Δείτε επίσης