Ποιες παθήσεις των ματιών προκαλεί το κάπνισμα

Αίσθηση προκάλεσε πριν λίγες μέρες η ανακοίνωση ότι η Google κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύστημα που μπορεί να προβλέψει με πιθανότητα 71% τα καρδιαγγειακά νοσήματα από φωτογραφίες της ίριδας του ματιού. Κι αυτό διότι η αθηροσκλήρωση δεν περιορίζεται στα αγγεία της καρδιάς ή του εγκεφάλου αλλά επεκτείνεται και σε άλλα αγγεία του σώματος και σ’ αυτά των ματιών.

Το κάπνισμα, ένας παράγοντας αθηροσκλήρωσης, μπορεί να είναι αιτία απώλεια της όρασης. Μειώνει τη ροή αίματος σε όλο το σώμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες του οπτικού νεύρου, με ολέθριες συνέπειες για την όραση.

Το κάπνισμα συνδέεται με τις παρακάτω παθήσεις των ματιών.

Εμπλέκεται στην ανάπτυξη του καταρράκτη που θολώνει τον φυσικό φακό του ματιού. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένας στους δύο ενήλικες εμφανίζουν καταρράκτη μετά την ηλικία των 65 ετών, ενώ στις ηλικίες άνω των 85 ετών πάσχει τουλάχιστον το 70%. Κάθε χρόνο 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποβάλλονται σε εγχειρήσεις για την αντιμετώπισή του. Όσοι καπνίζουν πάνω από 15 τσιγάρα την ημέρα έχουν τριπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Αυξάνει τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η εκφύλιση αυτή αναπτύσσεται με την ηλικία και αφορά το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή χιτώνα (ωχρά κηλίδα). Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί «τυφλά σημεία» στο οπτικό πεδίο και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ενεργοί καπνιστές έχουν τρεις 3-4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια ενώ οι παθητικοί καπνιστές διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο.

Αποτελεί αιτία ραγοειδίτιδας, μιας φλεγμονής στην μεσαία περιοχή του ματιού, τον ραγοειδή χιτώνα, που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση. Ο ραγοειδής χιτώνας περιλαμβάνει ζωτικής σημασίας δομές (ίριδα, χοριοειδής χιτώνας κ.λπ.) και η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (π.χ. γλαύκωμα, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς).

Αυξάνει κατά 2-3 φορές τις πιθανότητες εκδηλώσεως διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, επιταχύνοντας την εξέλιξή της. Ο διαβήτης είναι ο κύριος λόγος απώλειας της όρασης σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, διότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου προκαλούν βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών. Οι βλάβες αυτές παρατηρούνται στο 80-90% των διαβητικών 10 χρόνια μετά από τη διάγνωση του διαβήτη.

Δρα ερεθιστικά στα μάτια και επιδεινώνει την ξηρότητα των ματιών, τόσο στους ενεργητικούς καπνιστές όσο και στους παθητικούς. Η χρόνια ξηρότητα στα μάτια αναπτύσσεται όταν οι δακρυϊκοί πόροι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή τα  δάκρυα δεν είναι αρκετά ποιοτικά. Το σύνδρομο προκαλεί κοκκίνισμα, αίσθημα καύσου, φαγούρα και δακρύρροια και είναι συχνότερο στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.

Τέλος, το κάπνισμα κάνει 16 φορές συχνότερη μια πάθηση του οπτικού νεύρου που ονομάζεται πρόσθια ισχαιμική οπτική νευρίτιδα.

Δείτε επίσης