Οι ξηροί καρποί ασπίδα για την κολπική μαρμαρυγή

Οι ξηροί καρποί είναι ένα δημοφιλές σνακ εδώ και χιλιάδες χρόνια. Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να μελετά τα πολλά οφέλη των ξηρών καρπών, οι ιδιότητες που έχουν να προστατεύουν την καρδιά γίνονται σαφέστερες.

Αν και είναι πλούσιοι σε λίπος και θερμίδες, διαθέτουν τα καλά λιπαρά. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και διάφορα μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Διαθέτουν επίσης  βιοδραστικές ουσίες, όπως οι φαινόλες και οι φυτοστερόλες.

Η κατανάλωση αρκετών μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart από ερευνητές του Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη.  Επίσης, οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου και σχετιζόμενου με αυτά θανάτου, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πως σχετίζεται η καρδιαγγειακή νοσηρότητα με την κατανάλωση ξηρών καρπών. Η κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, την ενδοθηλιακή λειτουργία, να μειώσει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους (παρότι έχουν αρκετές θερμίδες) και να έχει θετικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν διατροφικά ημερολόγια και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής 61.364 Σουηδών, ηλικίας 45-83 ετών. Ο κίνδυνος θανάτου καταγράφηκε σε εύρος 17ετίας (έως το 2014) ή μέχρι να επέλθει ο θάνατος.

Τα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς έτειναν να έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο και υγιεινότερο τρόπο ζωής. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές και να έχουν ιστορικό υπέρτασης. Ακόμη, ήταν πιο αδύνατοι, πιο δραστήριοι σωματικά, έπιναν περισσότερο αλκοόλ και έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 4.983 καρδιακά εμφράγματα εκ των οποίων τα 917 ήταν θανατηφόρα, 3.160 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας, 7.550 κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής, 972 περιπτώσεις στένωσης αορτικής βαλβίδας, 983 ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, 3.782 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 543 αιμορραγικά εγκεφαλικά.

Κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια

Η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Όταν, επιπλέον, εκτιμήθηκαν και άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, όπως ο τρόπος ζωής, η γενική διατροφή, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό, μόνο η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια εξακολουθούσαν να έχουν συσχέτιση με την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Όσο συχνότερα περιλαμβάνονταν οι ξηροί καρποί στη διατροφή, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής – πρόκειται για τη συχνότερη καρδιακής αρρυθμία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου όταν αφεθεί αθεράπευτη. Η κατανάλωση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή κατά 18%. Κάθε επιπλέον μερίδα ξηρών καρπών που έτρωγε κάποιος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μείωνε κατά 4% τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Επίσης, η μέτρια εβδομαδιαία κατανάλωση ξηρών καρπών σχετιζόταν με 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Πηγή: Nut consumption and incidence of seven cardiovascular diseases.

Δείτε επίσης