Θ. Τρύφων: Κίνητρα υπέρ των γενοσήμων θα βοηθήσουν την ανάπτυξη

Παρέμβαση σε τρεις άξονες πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ κ. Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ σε πάνελ με θέμα, “Νέοι δυναμικοί κλάδοι της μεταποίησης και υποδομές προστιθέμενης αξίας”.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας τη θέση και το όραμα του ελληνικού φαρμάκου ως διεθνούς brand name μέσα σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Τόνισε επίσης τη μεγάλη εξωστρέφεια που επιδεικνύουν οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκου, όταν στην εγχώρια αγορά κατέχουν μόνο το 20% της φαρμακευτικής αγοράς ενώ το υπόλοιπο κυριαρχείται από εισαγόμενα ακριβά φάρμακα.

«Αν θέλουμε ανάπτυξη θα πρέπει να περιορίσουμε τις εισαγωγές και να καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε» δήλωσε σχετικά ο κ. Τρύφων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ περιέγραψε το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναφέροντας εκτός από το σφιχτό φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, στο σύστημα clawback και rebate που υποχρεώνει τις ελληνικές εταιρείες να δίνουν τεράστια ποσά ως «ποινή» για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την χάραξη μίας συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής η οποία θα επιβραβεύει την αναγνωρισμένη προστιθέμενη αξία της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου ως βασικού στοιχείου ανάτασης της εθνικής οικονομίας, θα δίνει έμφαση στην πραγματική καινοτομία, καθώς και πραγματικά κίνητρα (όπως π.χ. φοροαπαλλαγές κ.ά.) για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη.

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η μείωση του clawback, αλλά και καθιέρωση κινήτρων που θα τονώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σε αντιστοιχία με τα μέτρα που λαμβάνουν οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι απαραίτητα για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας της χώρας μας.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι το clawback στην Ελλάδα φτάνει στο πρωτοφανές ποσοστό του 38% έναντι ποσοστού 7-8% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν καθιερωθούν μια σειρά από κίνητρα η ελληνική παραγωγή θα μπορέσει να “ξεφύγει” από το 20% μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα, φτάνοντας μέχρι και το 60% που είναι σε θέση να παρέχει για την κάλυψη των Ελλήνων ασθενών, με οικονομικά ποιοτικά φάρμακα.

Κίνητρα υπέρ των γενοσήμων

Ο κ. Τρύφων, χαρακτήρισε το ελληνικό φάρμακο ως επώνυμο προϊόν (brand) καθώς πρόκειται για ποιοτικό ευρωπαϊκό προϊόν. Ανέφερα επίσης ότι έχει καθιερωθεί καθεστώς αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ του αμερικανικού FDA και των ευρωπαϊκών οργανισμών φαρμάκου, με αποτέλεσμα οι πιστοποιήσεις των ελληνικών παραγωγικών μονάδων από ευρωπαϊκούς φορείς, να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών, ιδίως στην αμερικανική αγορά.

Ως παράδειγμα ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε την ΕΛΠΕΝ η οποία προωθεί ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει μεγάλο ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα, νέα μονάδα παραγωγής εισπνεόμενων συσκευών που σε ποσοστό 80-90% θα είναι εξαγώγιμα, και ένα  πρόγραμμα fast track για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων με νέες τεχνολογίες. Αν η επιχείρηση βρισκόταν στο Βέλγιο, την Ολλανδία ή την Ιταλία, θα είχε επιδότηση της απασχόλησης, φορολογικές απαλλαγές και συμψηφισμούς clawback, είπε.

Ο κ. Τρύφων και κατέληξε: “Χρειάζονται μεγαλύτερες φορολογικές απαλλαγές και αποσβέσεις, υπεραποσβέσεις για την έρευνα και ανάπτυξη… το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ένα προϊόν που στη διάθεσή τους παρεμβάλλονται ο γιατρός και ο φαρμακοποιός, οπότε χρειάζονται κίνητρα για την άρση εγκατεστημένων αντιλήψεων δεκαετιών, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση στη χορήγηση γενοσήμων”.

Δείτε επίσης