Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Λήψη μαζί με τα γεύματα ή μεταξύ των γευμάτων;

Ο αντίκτυπος της χρονικής στιγμής της κατανάλωσης συμπληρωμάτων πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αντιστάσεων δεν έχει αξιολογηθεί συστηματικά μέχρι σήμερα.

Ακολουθείτε ένα πρόγραμμα προπόνησης με αντιστάσεις και λαμβάνετε συμπληρώματα πρωτεϊνών. Πότε είναι καλύτερο να λαμβάνετε τις πρωτεΐνες; Μαζί με τα γεύματα ή μεταξύ των γευμάτων;

Τώρα, μια ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews προσπάθησε να απαντήσει στο πότε πρέπει να λαμβάνονται τα συμπληρώματα πρωτεϊνών.

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης διατίθενται έτοιμα προς κατανάλωση, σε σκόνη και στερεά μορφή και πωλούνται για διάφορα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων η αύξηση της μυικής μάζας και η μείωση του βάρους. Ωστόσο, για κάθε έκβαση, ο χρόνος πρόσληψης της πρωτεΐνης ποικίλλει.

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την μυική μάζα προωθούνται συνήθως για κατανάλωση μεταξύ των γευμάτων, ως σνακς. Από την άλλη μεριά, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ως υποκατάσταση γευμάτων συνιστώνται για την απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 34 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με 59 ομάδες παρέμβασης.

Συγκρίνοντας τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα πρωτεΐνης με τα γεύματα έναντι αυτών που τα έλαβαν μεταξύ των γευμάτων, βρέθηκε ότι:

  • το 56% έναντι 72% αύξησε τη συνολική σωματική μάζα, δηλαδή το βάρος,
  • το 94% έναντι 90% αύξησε την άλιπη μάζα, δηλαδή τη μυική μάζα,
  • το 87% έναντι 59% μείωσε τον λιπώδη ιστό,
  • το 100% έναντι του 84% αύξησε την αναλογία της άλιπης μάζας προς τον λιπώδη ιστό.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης με τα γεύματα ορίστηκε ως η κατανάλωση ενός πλούσιου σε πρωτεΐνες συμπλήρωμα αμέσως μετά το γεύμα, μαζί με το γεύμα ή ως υποκατάσταση ενός γεύματος με συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης μεταξύ των γευμάτων ορίστηκε ως η κατανάλωση συμπληρώματος πρωτεΐνης είτε πολύ κοντά σε προπόνηση είτε όταν δεν ελήφθη κάποιο γεύμα.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης παρέχουν νέες πληροφορίες για τα άτομα που επιλέγουν να καταναλώνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης ως μέρος ενός διατροφικού μοντέλου προκειμένου να κερδίσουν μυική μάζα ή να βελτιώσουν τη σύνθεση του σώματος μειώνοντας τον λιπώδη ιστό.

Το συμπέρασμα είναι ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης μαζί με τα γεύματα παρέχει καλύτερα αποτελέσματα. Οι ερευνητές έγραψαν: “Ταυτόχρονα με την προπόνηση αντιστάσεων, η κατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης με τα γεύματα, και όχι μεταξύ των γευμάτων, μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικότερα τον έλεγχο του βάρους και να μειώσει την λιπώδη μάζα χωρίς να επηρεάσει τις βελτιώσεις στην μυική μάζα”.

Πηγή: Effects of protein supplements consumed with meals, versus between meals, on resistance training–induced body composition changes in adults a systematic review.

Δείτε επίσης