Ελαιοκράμβη πλούσια σε ωμέγα 3: Η πρώτη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια στη Βρετανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ενέκρινε την καλλιέργεια, σε πειραματικό στάδιο αρχικά, ενός γενετικά τροποποιημένο φυτού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Πρόκειται για την ελαιοκράμβη η οποία έχει τροποποιηθεί γενετικά για να περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία.

Η ελαιοκράμβη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι καλής ποιότητας, αποτελεί την πιο σημαντική πηγή εδώδιμου λαδιού για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το λάδι που εξάγεται από την ελαιοκράμβη χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μαργαρίνης, σαπουνιών, χρωμάτων, φαρμάκων, πλαστικών, λιπαντικών ή ως συστατικό μείγματος σε ορυκτά λάδια. Μετά την εξαγωγή του λαδιού τα υπολείμματα της καλλιέργειας (πίτα), λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες (10-45%) χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή. Η ελαιοκράμβη αποτελεί επίσης την κύρια πηγή παραγωγής βιοντίζελ στην ΕΕ.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις επειδή το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζεται να εκδώσει μια απόφαση για το αν θα επιτρέψει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στην Ευρώπη και αν αυτά θα υπόκεινται στις ίδιες νομοθεσίες και κανόνες με τα συμβατικά φυτά.

Η κριτική είναι ότι η Βρετανία θέλησε να προκαταβάλει την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Η απάντηση όσων θεωρούν σωστή την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η γενετική τροποποίηση που έχει γίνει στην ελαιοκράμβη έγινε με τις νέες μεθόδους “κοπτοραπτικής” του DNA, από το DNA του ίδιου του φυτού, και δεν έχει χρησιμοποιηθεί DNA από κάποιο άλλο φυτό.

Επειδή οι τεχνικές αυτές είναι πολύ πρόσφατες δεν υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης, ένα παραθυράκι των νόμων. Επιπλέον η συγκεκριμένη καλλιέργεια θεωρείται εξαιρετικά σημαντική επειδή έχει να κάνει με την δημιουργία τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά λαμβάνονται κυρίως από τα ψάρια (δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτά των φυτών καθώς τα φυτά περιέχουν κυρίως το άλφα-λινολενικό οξύ) ωστόσο καταγράφεται παγκοσμίως υπεραλίευση των ψαριών.

Να σημειωθεί ότι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες ελαιοκράμβη καλλιεργούνται εδώ και χρόνια στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Δείτε επίσης