Αλλεργία στο προφυλακτικό από λάτεξ

Τόσο οι άνδρες όσο  και οι γυναίκες μπορούν να εμφανίζουν αλλεργία στα προφυλακτικά και συγκεκριμένα σε ένα υλικό από το οποίο κατασκευάζονται και ονομάζεται latex (λάτεξ). Πάντως, δεν φτιάχνονται όλα τα προφυλακτικά από latex σήμερα, αν και αρχικά αυτό ήταν το υλικό που θεωρήθηκε ως πιο κατάλληλο. Εδώ και χρόνια, οι κατασκευαστές προσφέρουν προφυλακτικά ελεύθερα από latex.

Το latex είναι είναι ένα φυσικό ελαστικό προϊόν που προέρχεται από το γαλακτώδη χυμό του καουτσουκόδενδρου και χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί ένα λάστιχου. Το φυσικό λάτεξ βρίσκεται σε πολλά κοινά προϊόντα, όπως γάντια από καουτσούκ, πιπίλες, λαστιχένιες ζώνες, σόλες παπουτσιών, παιχνίδια από καουτσούκ, μπαλόνια και προφυλακτικά. Σύμφωνα με την American Latex Allergy Association, λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού αναπτύσσει αλλεργικές αντιδράσεις στο latex.

Ένα κοινό αλλεργικό σύμπτωμα είναι η φαγούρα και η αίσθηση καψίματος. Ένα εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε οκτώ ώρες από την έκθεση το οποίο μπορεί να είναι ήπιο έως μέτριο, να έχει ροζ ή κόκκινο χρώμα και το δέρμα να ξεφλουδίζει. Εκτός από τα δερματικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστεί ρινίτιδα και συμπτώματα άσθματος αλλά κυρίως στα άτομα που εκτίθενται στο latex μέσω της εισπνοής, όπως οι επαγγελματίες υγείας και οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν προστατευτικά γάντια (τα ποσοστά αλλεργίας σ’ αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες είναι από 2,5% μέχρι 10%). Η αναφυλαξία δεν αποκλείεται αλλά είναι πολύ σπάνια.

Μπορείτε να επιλέξετε προφυλακτικά που δεν είναι κατασκευασμένα από latex, όπως τα συνθετικά προφυλακτικά από πολυουρεθάνη. Επίσης υπάρχουν τα προφυλακτικά φυσικής μεμβράνης που κατασκευάζονται από έντερο αρνιού.

Τα προφυλακτικά από πολυουρεθάνη παρέχουν τον ίδιο βαθμό προστασίας από την εγκυμοσύνη και τις λοιμώξεις αλλά τα προφυλακτικά από δέρμα ζώων μπορεί να παρέχουν μικρότερη προστασία γιατί έχουν μικροσκοπικούς πόρους. Τα συνθετικά προφυλακτικά είναι λεπτότερα και λιγότερο ελαστικά σε σχέση με αυτά που φτιάχνονται από latex κι αυτό ενδεχομένως τα κάνει πιο επιρρεπή στο σπάσιμο ενώ είναι και αρκετά πιο ακριβά.

Δείτε επίσης