Ηλιακό έγκαυμα: Καλύτερο το αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 100

Ένα αντηλιακό με SPF 100 (δείκτης προστασίας 100) προστατεύει πιο αποτελεσματικά από το ηλιακό έγκαυμα σε σύγκριση με ένα αντηλιακό που έχει SPF 50, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology.

Το αποτέλεσμα αυτό βέβαια ήταν βέβαια αναμενόμενο, ωστόσο η μελέτη παρέχει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές προσέλαβαν 199 υγιείς άνδρες και γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν και τα δύο αντηλιακά ταυτόχρονα σε καθορισμένες περιοχές του δέρματος κατά τη διάρκεια μιας μέσης έκθεσης στον ήλιο 6,1 ωρών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το ερύθημα (κοκίνισμα) την επόμενη ημέρα και συνέκριναν την παρουσία ηλιακών εγκαυμάτων και ερυθήματος μεταξύ των περιοχών του δέρματος.

Μετά την έκθεση στον ήλιο, το 55,3% των συμμετεχόντων ήταν πιο “καμμένοι” από την πλευρά του SPF 50 σε σύγκριση με το 5% των συμμετεχόντων που είχαν βάλει το αντηλιακό με SPF 100.

Σε μία ημέρα μετά την έκθεση στον ήλιο, το 40,7% των συμμετεχόντων είχε αυξημένες βαθμολογίες ερυθήματος στην πλευρά του SPF 50 σε σύγκριση με το 13,6% των συμμετεχόντων στην πλευρά του SPF 100.

“Το αντηλιακό SPF 100 ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό στην προστασία από το ηλιακό έγκαυμα από το αντηλιακό SPF 50 σε συνθήκες πραγματικής χρήσης”, είπαν οι ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη αφορούσε μόνο μια μέρα και άρα δεν είναι γνωστό τι ισχύει μακροχρόνια.

Σημειώστε ότι τα αντηλιακά πρέπει να είναι ευρέος φάσματος δηλαδή να παρέχουν προστασία τόσο για την υπεριώδη ακτινοβολία Α όσο και για τη Β (UVA και UVB) να είναι ανθεκτικά στο νερό. Δείτε περισσότερα για το ηλιακό έγκαυμα εδώ.

Δείτε επίσης