Ινδοί ερευνητές ανέπτυξαν μια γενετικά τροποποιημένη πατάτα που περιέχει μέχρι 60% περισσότερη πρωτεΐνη και αυξημένα επίπεδα αμινοξέων.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα η διαγονιδιακή πατάτα θα έχει ενδεχομένως μεγαλύτερη απήχηση επειδή χρησιμοποιεί γονίδιο από το σπόρο αμαράνθου.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επειδή η πατάτα αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων είναι προφανές ότι μπορεί να προσθέσει αξία σε προϊόντα με βάση την πατάτα, με ενισχυμένα οφέλη για καλύτερη υγεία.
Ο αμάρανθος είναι ένα ψηλό πλατύφυλλο φυτό που παράγει μικροσκοπικούς σπόρους. Ήταν σημαντική τροφή για τους Αζτέκους και τους ιθαγενείς της Αμερικής και άρχισε να καλλιεργείται στις ΗΠΑ σαν σπόρος τη δεκαετία του 1970.
Ένα από τα γονίδιά του, το Amaranth Albumin 1 (AmA1), θεωρείται σημαντικό από πλευράς γεωργίας, επειδή περιβάλλει το φυτό και τους σπόρους του με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και υψηλότερες συγκεντρώσεις αρκετών αναγκαίων αμινοξέων.
Οι ερευνητές από το Νέο Δελχί, με επικεφαλής την Subhra Chakraborty, πρόσθεσαν το γονίδιο σε εφτά είδη πατάτας και στη συνέχεια τις ανέπτυξαν για διάστημα 2 ετών. Ανακάλυψαν ότι οι διαγονιδιακές πατάτες περιέχουν μεταξύ 35 έως 60% περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με την κανονική πατάτα. Επιπλέον περιέχουν αυξημένα επίπεδα αμινοξέων, ιδιαίτερα λυσίνης, τυροσίνης και θείου, που συνήθως είναι περιορισμένα στην πατάτα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, χορηγήθηκαν σε ποντίκια και λαγούς χωρίς παρενέργειες.
Πηγές: ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.