Η ζήτηση για ροδέλαιο είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια. “Την επόμενη χρονιά θα ικανοποιήσουμε και τις γαλλικές εταιρίες που μας χτύπησαν την πόρτα, αλλά δυστυχώς καθυστερημένα”, δήλωσε, ενθουσιασμένος για το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται για το ροδέλαιο και το ροδόνερο, ο πρόεδρος Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου, Νίκος Ξανθόπουλος. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η φετινή ελληνική παραγωγή κάλυψε την εγχώρια ζήτηση και μέρος αυτής από την Κύπρο.
“Παράτησα τις παραδοσιακές καλλιέργειες και το βραχνά των επιδοτήσεων και ησύχασα”, λέει ο κ. Ξανθόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ροδέλαιο δίκαια αποκαλείται και “ρευστός χρυσός”, αφού ένα λίτρο κοστολογείται σε περισσότερες από 5.000 ευρώ σε τιμές χονδρικής, ενώ στη λιανική πώληση η τιμή εκτοξεύεται έως και τις 10.000 ευρώ. Η ιδέα ενασχόλησης με το συγκεκριμένο έλαιο ήταν “δανεική” από τους γείτονές μας τους Βούλγαρους, που το παράγουν εδώ και δύο δεκαετίες, λέει ο κ. Ξανθόπουλος.
Εντός του Νοεμβρίου, πρόκειται να φυτευτούν περίπου 30.000 ρίζες βιομηχανικού τριαντάφυλλου σε έκταση 100 στρεμμάτων, αυξάνοντας έτσι την καλλιεργούμενη έκταση στα 115 στρέμματα, στις περιοχές Νεάπολης και Τσοτυλίου. “Θέλουμε να μπορούμε να ικανοποιήσουμε περισσότερους ενδιαφερόμενους του χρόνου”.
Υπογράμμισε δε ότι, εντός της διετίας ο συνεταιρισμός, που σήμερα αριθμεί 15 μέλη, θα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή, ενώ αυξημένο καταγράφεται και το ενδιαφέρον για εγγραφή νέων μελών. Ένα ενδιαφέρον, το οποίο ο κ. Ξανθόπουλος αποδίδει στο γεγονός ότι, “το πείραμα πέτυχε και τώρα θέλουν περισσότεροι να επωφεληθούν, ακόμα κι άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την αγροτική ζωή”.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, για την παραγωγή ενός κιλού ροδέλαιου απαιτούνται να αποσταχθούν, με ατμό, 3-5 τόνοι (3.000-5.000 κιλά) ροδοπέταλα. Για να γίνει μια σταγόνα απ’ αυτό το έλαιο χρειάζονται περίπου 30 ροδοπέταλα από την τριανταφυλλιά τη Δαμασκηνή. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο ροδέλαιου στην αγορά, εκτινάσσει κατακόρυφα την τιμή του παραγόμενου προϊόντος.