Η ταχύτητα εκσπερμάτωσης των ανδρών καθορίζεται και γενετικά, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του ολλανδικού πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που δημοσιεύεται στο έγκυρο περιοδικό σεξουαλικής ιατρικής «Journal of Sexual Medicine». Ο νευροψυχίατρος Μαρσέλ Βάλντινγκερ και η φαρμακολόγος Πάντι Γιάνσεν μελέτησαν μια ομάδα ανδρών με χρόνια πρόωρη εκσπερμάτωση, οι οποίοι εμφάνιζαν από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής τέτοιο πρόβλημα και δεν το εμφάνισαν αργότερα στη ζωή.
Στους άνδρες με χρόνια πρόωρη εκσπερμάτωση η ουσία σεροτονίνη εμφανίζεται λιγότερο δραστήρια ανάμεσα στους νευρώνες, σε εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την εκσπερμάτωση. Μεταξύ άλλων, η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που μεταφέρει σήματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο, συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και επιθυμία. Όταν το επίπεδο σεροτονίνης είναι χαμηλό, το μεταφερόμενο σήμα είναι ανεπαρκές και οδηγεί σε πρόωρη εκσπερμάτωση.
Ένα γονίδιο, το 5-HTTLPR, φαίνεται να είναι υπεύθυνο για το επίπεδο και τη δραστηριότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι ελέγχει και την ταχύτητα της εκσπερμάτωσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από τους τρεις τύπους του γονιδίου (LL, SL, SS), ο πρώτος (LL) είναι αυτός που προκαλεί την πιο πρόωρη εκσπερμάτωση. Κατά μέσο όρο, άνδρες με τον τύπο LL του γονιδίου εκσπερματώνουν δύο φορές γρηγορότερα σε σχέση με όσους έχουν τον τύπο SL ή SS.
Οι δύο ερευνητές αναζητούν και άλλα γονίδια που μπορεί να εμπλέκονται στην εκσπερμάτωση. Ήδη από το 1998 ο Μαρσέλ Βάλντιγκερ είχε υποστηρίξει ότι η ταχύτητα εκσπερμάτωσης καθορίζεται γενετικά και ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση δεν είναι ψυχολογική διαταραχή, αλλά πιθανότατα θα μπορεί να θεραπευτεί γονιδιακά στο μέλλον.
Η πρόωρη εκσπερμάτωση αφορά περίπου το 30-40% του ανδρικού πληθυσμού, αν και οι επιστήμονες διαφωνούν για τον ακριβή ορισμό της, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου. Το Μάιο η Διεθνής Εταιρία Σεξουαλικής Ιατρικής πρότεινε ως ορισμό την οργασμική ολοκλήρωση μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την έναρξη της σεξουαλικής πράξης, που στη συνέχεια συνοδεύεται από αίσθημα άγχους. Εάν το πρόβλημα συμβαίνει μόνο με ένα σύντροφο, τότε πιθανώς είναι κυρίως ψυχολογικής φύσης.
Οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη φαρμάκων που να παρατείνουν τη δράση της σεροτονίνης, ώστε να μειωθεί η πρόωρη εκσπερμάτωση, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο φάρμακο στην αγορά.