Ανακαλύφθηκε ανθρώπινη οδοντοστοιχία ηλικίας 400.000 ετών

Ανθρώπινη οδοντοστοιχία, που χρονολογείται από 400.000 ετών ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο κοντά στην ισραηλινή πόλη Ρος Χαγίν, αποτελεί το παλαιότερο τεκμήριο της εμφάνισης του σύγχρονου ανθρώπινου είδους και αποδεικνύει πως οι πρόγονοί μας έζησαν δύο φορές παλαιότερα απ’  όσο υπολογιζόταν έως σήμερα, τονίζει στην ιστοσελίδα του το Παν/μιο του Τελ Αβίβ.

Έως σήμερα, τα παλαιότερα ανθρώπινα λείψανα χρονολογούνται από 200.000 ετών και είχαν ανακαλυφθεί στην Αφρική, οδηγώντας τους ερευνητές να θεωρούν πως η ήπειρος αυτή αποτελεί την κοιτίδα της εμφάνισης του Χόμο Σάπιενς. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 2000 κοντά στο Ρος Χαγίν, ανατολικά του Τελ Αβίβ και η οδοντοστοιχία που βρέθηκε υποβλήθηκε σε μία μορφολογική ανάλυση.

Τα δόντια φέρουν μεγάλες ομοιότητες με εκείνα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως προκύπτει από τις εξετάσεις με ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία. Επίσης έχουν ομοιότητες με τα στοιχεία του σύγχρονου ανθρώπου που είχαν βρεθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ και είναι ηλικίας 100.000 ετών, προσθέτει το ισραηλινό Παν/μιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές που εργάζονται στο σπήλαιο, η ανακάλυψη τούτη αναμένεται να μεταβάλλει την αντίληψη, που έως σήμερα συμμεριζόταν σύμπασα η επιστημονική κοινότητα, πως ο σύγχρονος άνθρωπος ξεκίνησε από την Αφρική.

Μολονότι και οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ισπανία και την Κίνα αμφισβητούν την παραδεδομένη τούτη άποψη, τα τελευταία ευρήματα είναι σημαντικά και ανεκτίμητα, τονίζουν ο καθηγητής Άβι Γκόφερ και ο Δρ Ραν Μπαρκάι, από το Παν/μιο του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν ανασκαφές στο σπήλαιο.

Δείτε επίσης