Η Αθηναία «Μύρτις» σε έκθεση της Θεσσαλονίκης

«Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» – όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης που… κυριολεκτεί, θα βρεθούν από μεθαύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και ως τα μέσα Μαρτίου και οι σύγχρονοι Θεσσαλονικείς.

Η «Μύρτις» – η 11χρονη Αθηναία κόρη – τότε – αλλά 2.500 ετών σήμερα, εκτός από το ταξίδι στο χρόνο που έκανε με τη βοήθεια της επιστήμης, συνεχίζει το ταξίδι της στο χώρο. Μεταφέρθηκε από την Αθήνα (Μουσείο Ακρόπολης – Μουσείο Γουλανδρή και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) στη Θεσσαλονίκη (Αρχαιολογικό Μουσείο) και τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να βγεί και εκτός συνόρων.

Η αναπλασμένη κόρη θα εκτεθεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Ποντγκόριτσα (του γνωστού παλιότερα Τίτογκραντ) – πρωτεύουσας σήμερα του Μαυροβουνίου.

Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο μέγας Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ.

Η έκθεση αποτελείται από ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα στην Ελλάδα για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών και στην τρίτη η βήμα προς βήμα ανάπλαση του προσώπου και οι τεχνικές της. Η ανάπτυξη της έκθεσης «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβλήματα του χώρου τελικά να εμφανίζονται ως πλεονεκτήματα στην περιήγηση της έκθεσης.

Το σύνολο του αρχαιολογικού αλλά και επιστημονικού υλικού και των πληροφοριών εκτίθενται στον υπόγειο χώρο του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με μια προσθήκη: Ένα χρυσό στεφάνι διακοσμημένο με φύλλα μυρτιάς (του 4ου π.Χ αιώνα που αποκαλύφθηκε στο Δερβένι) καθώς και δεκάδες πήλινα κτερίσματα από τάφους παιδιών (μικρά πήλινα και εγχάρακτα πουλιά, ζωάκια κ.ά.) της Μακεδονίας βγήκαν από τις αποθήκες του μουσείου, συνεκτίθενται και συντροφεύουν την 11χρονη Μύρτιδα στο πρώτο της εκτός Αθηνών ταξίδι.

Στη Μακεδονία εξάλλου του 5ου και 4ου π.Χ αιώνα όλες οι νεαρές γυναίκες που πέθαιναν «στεφανώνονταν» στον τάφο τους με στεφάνια από φύλλα μυρτιάς -σύμβολο παρθενίας και χαράς. …

Το επόμενο επιχειρούμενο αυτή την περίοδο «επίτευγμα» του καθηγητή οδοντιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη είναι η μελέτη – ανάπλαση δύο ακόμα σκελετών – ενηλίκων αυτή τη φορά κατοίκων των Αθηνών του 5ου π.Χ αιώνα κατά τη διάρκεια του μεγάλου λοιμού της πόλης.

Στόχος των ερευνητών είναι η τελική εξαγωγή συμπεράσματος για το αν οι εκατοντάδες σκελετοί που εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο του Κεραμικού όπου εντοπίστηκε η Μύρτις, ανήκουν σε Αθηναίους τους 5ου αιώνα που πέθαναν από τυφοειδή πυρετό (συμπέρασμα στο οποίο έχουν προς το παρόν «σχεδόν» καταλήξει οι ερευνητές μελετώντας τον πολφό των δοντιών από τους σκελετούς, όχι όμως κι απ’ αυτόν της νεαρής Μύρτιδας).

Δείτε επίσης