Τα νεογιλά δόντια παραμένουν στο στόμα του παιδιού, μέχρι να αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Δυστυχώς, πολλά παιδιά χάνουν κάποια από τα παιδικά τους δόντια πιο νωρίς, λόγω τραυματισμού ή τερηδόνας. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να σας προτείνει λύσεις, έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στο μέλλον.
Γιατί είναι σημαντικό να κρατήσει τα νεογιλά του δόντια το παιδί μου, μέχρι την εμφάνιση των μόνιμων δοντιών;
Τα παιδικά δόντια έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην παρούσα όσο και στη μελλοντική στοματική υγεία του παιδιού. Προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των γνάθων και των μυών και διατηρούν το χώρο στον οποίο θα ανατείλουν τα μόνιμα δόντια. Εξάλλου, ορισμένα παιδικά δόντια δεν αντικαθίστανται μέχρι την ηλικία των 10-12 ετών.
Πώς μπορεί η πρόωρη απώλεια νεογιλού δοντιού να δημιουργήσει προβλήματα στη μόνιμη οδοντοφυΐα;
Τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι πολλά, διότι τόσο τα διπλανά όσο και τα απέναντι δόντια θα αρχίσουν να μετακινούνται προς τον κενό χώρο που έχει δημιουργηθεί από την πρόωρη απώλεια του δοντιού. Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει τόσο την ανισορροπία της οδοντοφυΐας όσο και την έλλειψη χώρου για την ανατολή του μόνιμου δοντιού. Έτσι τα μόνιμα δόντια, προσπαθώντας να βρουν χώρο για να ανατείλουν, θα βγουν στραβά και με συνωστισμό. Αν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα που λύνονται μόνο με εκτεταμένη ορθοδοντική παρέμβαση.
Τι πρέπει να κάνω για να προλάβω όλα αυτά τα προβλήματα;
Πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, για να προσαρμόσει στο παιδί σας ένα μηχάνημα διατήρησης χώρου.
Τι είναι το μηχάνημα διατήρησης χώρου και πώς θα βοηθήσει το παιδί μου;
Το μηχάνημα διατήρησης χώρου είναι ένα απλό μηχάνημα από μέταλλο ή πλαστικό που κατασκευάζεται ειδικά για το στόμα του παιδιού σας. Είναι μικρό στο μέγεθος, ευκολοφόρετο και το συνηθίζουν τα παιδιά από τις πρώτες κιόλας μέρες. Σκοπός του είναι να διατηρήσει ανοιχτό τον κενό χώρο που δημιουργήθηκε από το χαμένο δόντι και να εμποδίσει τη μετακίνηση των άλλων, μέχρι να φυτρώσει στη σωστή του θέση το μόνιμο δόντι. Με αυτό, λοιπόν, τον απλό τρόπο, αποφεύγετε να μπείτε εσείς και το παιδί σας στην ταλαιπωρία μιας μελλοντικής, εκτεταμένης ορθοδοντικής θεραπείας.
Τι είναι η φθορίαση της αδαμαντίνης του δοντιού;
Φθορίαση της αδαμαντίνης είναι η κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζονται κηλίδες λευκού ή καστανού χρώματος στα δόντια του παιδιού, λόγω λήψης μεγάλων ποσοτήτων φθορίου στη διάρκεια διάπλασης των δοντιών.
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στα δόντια του παιδιού μου η φθορίαση;
Σε εκτεταμένη φθορίαση τα δόντια του παιδιού παρουσιάζουν μεγάλες διαταραχές στο χρώμα και στην υφή. Έχουν τη μορφή κηλίδων χρώματος άσπρου ή καφέ και η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού είναι τραχιά και εύθρυπτη. Σε απλές περιπτώσεις έχουμε μεμονωμένες λευκές κηλίδες, που μπορεί να περάσουν και απαρατήρητες.
Πώς μπορεί το παιδί μου να πάθει φθορίαση της αδαμαντίνης;
Λαμβάνοντας περισσότερο φθόριο από το αναγκαίο, για το βάρος και το μέγεθος του παιδιού, κατά την περίοδο ανάπτυξης των δοντιών. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: Πρώτον, αν το παιδί πάρει περισσότερο φθόριο από αυτό που έχει προτείνει ο οδοντίατρος. Δεύτερον, στην περίπτωση που η ποσότητα φθορίου στο πόσιμο νερό είναι μεγάλη -όπως στην Ελλάδα, στην περιοχή του Λαυρίου. Τέλος, στη συνήθεια ορισμένων παιδιών να καταπίνουν μεγάλες ποσότητες από φθοριούχες οδοντόκρεμες, λόγω της ωραίας γεύσης που έχουν.
Πώς μπορεί να προληφθεί η φθορίαση της αδαμαντίνης;
Η καλύτερη πρόληψη για τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με μεγάλη αναλογία φθορίου στο πόσιμο νερό, είναι η χορήγηση νερού από άλλες περιοχές μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας και συζητήστε μαζί του για την ανάγκη ή όχι να χορηγηθούν συμπληρώματα φθορίου στο παιδί σας. Παρακολουθήστε πώς χρησιμοποιεί το παιδί σας τη φθοριούχο οδοντόκρεμα. Μία ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού είναι υπεραρκετή για την προστασία των δοντιών του. Προσπαθήστε να το εκπαιδεύσετε να ξεπλένει την οδοντόκρεμα μετά το τέλος του βουρτσίσματος και όχι να την καταπίνει.
Πώς αντιμετωπίζεται η φθορίαση της αδαμαντίνης;
Από τη στιγμή που τα δόντια του παιδιού έχουν προσβληθεί, δεν υπάρχει τρόπος, χωρίς την παρέμβαση του οδοντιάτρου, να εξαφανιστεί η δυσχρωμία. Γι’ αυτό επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για να σας ενημερώσει πώς μπορεί με τη βοήθεια της αισθητικής οδοντιατρικής να βελτιωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό το χαμόγελο και η αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.
Τα φάρμακα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα δόντια του παιδιού μου;
Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και από την περίοδο της εγκυμοσύνης ορισμένα φάρμακα είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στα δόντια του παιδιού σας. Αποφύγετε ιδιαίτερα τη χρήση της τετρακυκλίνης, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού σας. Οι τετρακυκλίνες είναι αντιβιοτικά που επιδρούν στα δόντια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και δημιουργούν αντιαισθητικές δυσχρωμίες. Οι δυσχρωμίες αυτές είναι μόνιμες και πολύ δύσκολα αντιμετωπίζονται από τον οδοντίατρο. Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όταν έρχονται σε επαφή με τα δόντια και ιδιαίτερα με την οδοντίνη, προκαλούν διάφορες αποχρώσεις της. Τέτοια φάρμακα είναι τα ιωδιούχα, τα αιθέρια έλαια, ο νιτρικός άργυρος κ.ά. Γι’ αυτό, πριν από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και τον οδοντίατρό σας.