Η υπόθεση ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο από καρκίνο άρχισε με μία μετα-ανάλυση 8 μελετών από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet».
Η έρευνα έδειξε ότι η μακροχρόνια καθημερινή λήψη μιας μικρής ασπιρίνης (75-300 mg) μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. «Είναι ένα φθηνό και σχετικά ασφαλές φάρμακο που μειώνει έως και 20% τους καρκίνους και κυρίως εκείνους του γαστρεντερικού συστήματος.
Η μείωση αυτή είναι σημαντική» λέει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος. «Η λογική υπόθεση είναι ότι η ασπιρίνη, ως αντιοξειδωτική ουσία, μειώνει τη χρόνια φλεγμονή που είναι κοινός παρονομαστής στους καρκίνους. Βέβαια, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει κατά 30% τους θανάτους από καρκίνο και έτσι παραμένει πάντα ο πιο σημαντικός παράγων».
Παράγοντες που συνδέονται με τον καρκίνο
Νέα επιστημονικά ευρήματα από μια πολύ μεγάλη βρετανική μελέτη δείχνουν ότι η ορμονοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ακόμα και στις πιο νέες γυναίκες, πριν ή αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες έως σήμερα θεωρούνταν χαμηλού κινδύνου. Η μελέτη – επικεφαλής της οποίας ήταν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Nτέιμι Βάλερι Μπεράλ – που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αμερικανική επιθεώρηση «The journal of National Institute of Cancer» καθιστά την ομάδα γυναικών 50-59 ετών η οποία λάμβανε ορμονοθεραπεία πριν από την εμμηνόπαυση ή αμέσως μετά και για διάστημα έως πέντε χρόνια, ως την πιο επικίνδυνη για εμφάνιση καρκίνου μαστού λόγω των ορμονών. Η μελέτη ονομάσθηκε Million Women Study επειδή εξέτασε πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες 50-64 ετών.
Τον καίριο ρόλο του άγχους στην παθογένεια του καρκίνου και των μεταστάσεών του ανακοίνωσε πρόσφατα, ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Εσωτερικής Παθολογίας και Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ταφτς στη Βοστώνη των ΗΠΑ Θεοχάρης Θεοχαρίδης. Ο έλληνας επιστήμονας ανέφερε ότι τα μαστοκύτταρα, τα οποία είναι γνωστό ότι συμμετέχουν στις αλλεργίες, έχουν κομβικό ρόλο στη γένεση ασθενειών, όπως ο καρκίνος, που οφείλονται σε φλεγμονή και επιδεινώνονται με το οξύ άγχος. «Τα μαστοκύτταρα εμπλέκονται στην αύξηση της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ύστερα από οξύ άγχος, με τελική συνέπεια την πρόκληση μεταστάσεων του καρκίνου – κυρίως του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο» λέει ο δρ Θεοχαρίδης.
Οι «εθνικός» μας καρκίνος
Το 70% των θανάτων από όλους τους καρκίνους παρατηρείται στις πτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες ενώ η θνησιμότητα από καρκίνο μειώνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λόγω έγκαιρης διάγνωσης και καλύτερης θεραπείας. Στην Ελλάδα δεν παρατηρείται αντίστοιχη μείωση στους περισσότερους καρκίνους, αν και τα ποσοστά παραμένουν ακόμη χαμηλότερα από άλλες χώρες. «Στη χώρα μας, ο καρκίνος του πνεύμονος συνεχίζει να αυξάνεται γοργά, ενώ σε άλλες χώρες έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης» σχολιάζει ο κ. Τριχόπουλος. «Πληρώνουμε όλα τα χρόνια καπνίσματος. Επίσης, στις Ελληνίδες ο καρκίνος μαστού δεν μειώνεται όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα με μελέτη σε 30 χώρες της Ευρώπης, η οποία δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυξήθηκε το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μαστού μεταξύ 1989 και 2006. Η αύξηση αυτή ήταν 1,4% ενώ η μέση μείωση στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν 19%. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτό οφείλεται σε διαχρονικές μεταβολές σωματομετρικών και αναπαραγωγικών παραμέτρων (τα κορίτσια στην Ελλάδα είναι σήμερα ψηλότερα, έχουν πιο πρώιμη εμμηναρχή και γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία).
Κατ’ εξοχήν «ελληνικός καρκίνος» είναι ο καρκίνος του ήπατος. «Είναι ο εθνικός μας καρκίνος, λόγω της υψηλής συχνότητας ηπατίτιδων Β και πιθανώς C – έχουμε 5 έως10 φορές περισσότερες από ό,τι στις βόρειες χώρες», λέει ο κ. Τριχόπουλος. «Στον καρκίνο αυτό παίζει ρόλο και το κάπνισμα, αν και ο κόσμος δεν το ξέρει».