Το φυλλικό οξύ, μια μορφή βιταμίνης Β, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την έγκυο και γι΄ αυτό οι γυναικολόγοι συνιστούν τη λήψη του, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, αλλά και εμφάνισης ανωμαλιών στο έμβρυο, όπως η δισχιδής ράχη. Είναι χαρακτηριστική μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια, η οποία έδειξε ότι εάν η γυναίκα αρχίσει να λαμβάνει φυλλικό οξύ έναν χρόνο προτού συλλάβει μειώνει σε ποσοστά 50%- 70% τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Ωστόσο μια νέα μελέτη που έλαβε χώρα στη Νορβηγία δεν επιβεβαιώνει τα αμερικανικά ευρήματα σχετικά με την ευεργετική δράση του φυλλικού οξέος όσον αφορά τον πρόωρο τοκετό.
Στο πλαίσιο της μελέτης που αφορούσε ανάλυση στοιχείων σχετικά με 955 παιδιά τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα- μεταξύ της 22ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης- και 18.075 παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, δεν βρέθηκε σημαντική σύνδεση μεταξύ της λήψης φυλλικού οξέος σε μορφή συμπληρώματος πριν από τη σύλληψη και της πρόληψης του πρόωρου τοκετού.
Οπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Βερένα Σενπιέλ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Sahlgrenska στην πόλη Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας για την Ιατρική της Μητέρας και του Εμβρύου το οποίο έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο, «ο πρόωρος τοκετός θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων νεογέννητων σε παγκόσμιο επίπεδο. Διεξάγοντας αυτή τη μεγάλης κλίμακας έρευνα ευελπιστούσαμε ότι θα επιβεβαιώνονταν τα ευρήματα της αμερικανικής μελέτης, κάτι που δεν συνέβη».
Πάντως εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων- Γυναικολόγων της Βρετανίας τόνισε σχολιάζοντας τα ευρήματα της νέας μελέτης ότι αυτά δεν θα έπρεπε να αποτρέψουν τις εγκύους από το να λαμβάνουν φυλλικό οξύ. Οπως συγκεκριμένα είπε «συνιστούμε τη λήψη της ουσίας κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης για την αποφυγή συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου».