H απότομη πρόσληψη μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού, και ειδικά κρέατος μετά τη νηστεία οδηγούν σε τροφικές δηλητηριάσεις προειδοποιούν ορισμένοι διατροφολόγοι. Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, κατά τη διάσπαση των οποίων δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα από αυτά και η αμμωνία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες.
Έτσι, όταν το Πάσχα καταναλώσουμε απότομα υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, μιας και δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλωναυτών; Η δυσπεψία και η τοξικότητα.
«Η νηστεία ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια του ανθρώπου, όταν ο Θεός απαγόρευσετην κατανάλωση του μήλου στους πρωτόπλαστους», αναφέρει η Κική Γούτα, διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή» και του ΙνστιτούτουΔιατροφικών Μελετών και Ερευνών. Η ιστορία συνεχίζεται και μας φέρνει σε επόμενες γενιές και σε διαφορετικούςλαούς, με δικούς τους κανόνες. Έτσι, για τους αρχαίους Έλληνες τη νηστεία τηνακολουθούσαν οι βασιλείς, οι ιερείς και οι στρατηγοί, προκειμένου να θυσιάσουν. Ο απλός λαός νήστευε μόνο κατά τις γιορτές των Θεσμοφοριών και των Ελευσινίωνκαι αυτό γινόταν για εξιλασμό και κάθαρση.
Οι Εβραίοι νήστευαν χωρίς να ακολουθούν κάποιον κανόνα θρησκευτικό, αλλά γιανα προκαλέσουν τη θεία συγνώμη. Οι νηστείες αυτές γινόταν σε περιόδους πουσυμβόλιζαν μεγάλες συμφορές, όπως η άλωση της Ιερουσαλήμ από το Ναβουχοδονόσορα. Οι Ρωμαίοι νήστευαν για να ζητήσουν βοήθεια από το Θεό. Οι Μουσουλμάνοι και οι Άραβες καταφεύγουν στη νηστεία το μήνα Ραμαζάν (ο 9ος του Ισλαμικού σεληνιακούέτους) και δεν καταναλώνουν τίποτα, από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου,ενώ την νύχτα επιτρέπεται η τροφή.