Πως να αντιμετωπίσετε το hangover

Το hangover αποκαλείται η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι κάποιος που ξυπνά έπειτα από μία νύχτα μέθης με μεγάλη κατανάλωσης αλκοόλ. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ένα ανακατωμένο στομάχι, μία πολύ άσχημη γεύση στο στόμα, και πονοκέφαλος. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με τα συμπτώματα του hangover.

Πρώτον, ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο σώμα που παράγει μια τοξική ουσία, την ακεταλδεΰδη, δεύτερον, η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και η αφυδάτωση του οργανισμού, και τρίτον, η ποσότητα και το είδος του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τα ένζυμα του οργανισμού να αντιμετωπίσουν την κατάσταση κάτι που έχει σχέση με την ηλικία.

Για να μειώσετε τα συμπτώματα του hangover

Τη μέρα που θα πιείτε και τελικά θα καταλήξετε στο …μεθύσι, μην ξεκινήσετε με άδειο στομάχι. Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό, μιας και θα αναχαιτίσει την απότομη απορρόφηση του αλκοόλ. Όταν η απορρόφηση είναι πιο αργή τα ένζυμα του σώματος μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ακεταλδεΰδη. Ενυδατωθείτε λοιπόν σωστά. Κάθε ποτήρι νερό ή χυμό που πίνετε το βράδυ θα αποδειχθεί διπλό το επόμενο πρωί. Σίγουρα γνωρίζετε ότι το αλκοόλ (ειδικά η μπίρα) δρα ως …διουρητικό. Τα υγρά αυτά πρέπει να αναπληρωθούν.

Προσέξτε τι πίνετε. Τα ποτά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι σε γενικές γραμμές οδηγούν πιο εύκολα στο μεθύσι, ενώ και άλλα, όπως το κόκκινο κρασί, εξαιτίας της σύνθεσής τους, μπορεί να είναι πιο βαριά.

Αποφύγετε εντελώς ποτά ύποπτης προέλευσης ποτά, επειδή μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά. Πίνετε εναλλάξ αλκοολούχα ποτά και χυμούς ή νερό.

Καταναλώστε λιγότερο από ένα ποτό την ώρα. Το συκώτι σας μπορεί να αντιμετωπίσει περίπου μία μπίρα την ώρα. Έτσι, αν δεν το τροφοδοτείτε με μεγαλύτερη ποσότητα, το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα θα είναι λιγότερο.

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι να μην παίρνετε φάρμακα έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τον πονοκέφαλο παίρνοντας ασπιρίνη ή παρακεταμόλη. Μην το κάνετε πριν από το επόμενο πρωινό. Επίσης, αν παίρνετε φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν μπορείτε να πιείτε με ασφάλεια και πόσο.

O φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του hangover

Το αντίδοτο στο hangover

Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του hangover και να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να αναρρώσει. Μπορείτε να φτιάξετε το καλύτερο αντίδοτο βάζοντας στο μπλέντερ τα εξής:

  • Μία μπανάνα
  • Φράουλες ή ότι φρούτο βρείτε στο σπίτι σας εκείνη τη στιγμή
  • 2 κουταλιές μέλι
  • Οπωσδήποτε πορτοκάλια
  • Λίγο αλάτι και γάλα

Πιείτε το μονορούφι. Αυτό μπορεί να σας ανακουφίσει τουλάχιστον στην αρχή. Αποφύγετε τον καφέ, γιατί μπορεί να ανακατέψει περισσότερο το στομάχι σας και να ταλαιπωρήσει τα νεύρα σας. Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο.

Δείτε επίσης