Το αλκοόλ διευρύνει τη σκέψη!

Απροσδόκητα ήταν τα αποτελέσματα μιας μελέτης στην οποία ειδικοί προσπάθησαν να διαπιστώσουν τη νοητική κατάσταση ανδρών μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Προς μεγάλη τους έκπληξη παρατήρησαν ότι το αλκοόλ οξύνει τον νου αφού όσοι άνδρες είχαν πιει ποσότητα αντίστοιχη με περίπου ένα λίτρο μπίρα τα κατάφερναν πολύ καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης από εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ.

Το “δημιουργικό” αλκοόλ

Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Ιλινόι έκαναν τεστ νοημοσύνης σε 40 άνδρες οι μισοί εκ των οποίων είχαν καταναλώσει προηγουμένως ποσότητα αλκοόλ αντίστοιχη με 900 ml μπίρας ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν πιει καθόλου αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εθελοντές που είχαν καταναλώσει αλκοόλ τα κατάφερναν πολύ καλύτερα δίνοντας περισσότερες σωστές απαντήσεις και μάλιστα σε πιο γρήγορο χρόνο από εκείνους που δεν είχαν πιει. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν καταναλώσει αλκοόλ απάντησαν σωστά σε σχεδόν διπλάσιες ερωτήσεις και γρίφους από τους άλλους και μάλιστα έδωσαν τις απαντήσεις τους 3,5 δευτερόλεπτα ταχύτερα κατά μέσο όρο από αυτούς που δεν είχαν πιει αλκοόλ (σε 12 δευτερόλεπτα έναντι 15.5 δευτερολέπτων).

Σύμφωνα με τους ερευνητές το φαινομενικά παράδοξο αποτέλεσμα της μελέτης έχει εξήγηση. «Είναι η πρώτη φορά που διερευνάται η πιθανή επίπτωση του αλκοόλ στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Μελετήσαμε τι συμβαίνει όταν κάποιος κάνει κάνει μέτρια, όχι μεγάλη, κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει είναι πως αν θέσεις ένα πρόβλημα σε κάποιον που είναι σε απόλυτα νηφάλια κατάσταση αυτός συγκεντρώνεται πάνω στην επίλυση του με αποτέλεσμα να περιορίζεται η οπτική του και να μην αφήνει περιθώριο στο μυαλό του να λειτουργήσει πιο δημιουργικά και καινοτόμα. Αντίθετα η κατανάλωση λελογισμένων ποσοτήτων αλκοόλ μοιάζει να ‘ανοίγει‘ τη σκέψη και να την κάνει πιο δημιουργική» αναφέρει η Τζένιφερ Γουίλει, επικεφαλής των ερευνητών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Consciouness and Cognition».

Δείτε επίσης