O ήλιος προκαλεί γήρανση!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία που δείχνει τις επιπτώσεις στο δέρμα από τη συνεχή έκθεση στο ηλιακό φως. Σε αυτήν εικονίζεται ένας 69χρονος πρώην οδηγός νταλίκας το πρόσωπο του οποίου δείχνει πολύ πιο γερασμένο από την πλευρά που το έβλεπε ο ήλιος όταν οδηγούσε από ό,τι από την άλλη πλευρά.

Το μισό πρόσωπο του πρώην οδηγού είναι πραγματικά ζαρωμένο σε αντίθεση με το άλλο μισό στο οποίο ο ρυθμός της γήρανσης είναι πολύ μικρότερος. «Ο άνθρωπος αυτός ήταν οδηγός νταλίκας στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του και δεν χρησιμοποίησε ποτέ κάποιο αντηλιακό προϊόν. Πιστεύουμε ότι τα έντονα σημάδια γήρανσης στη μια μόνο πλευρά του προσώπου του οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία Α του ήλιου (UVA) μπορεί εύκολα να διαπεράσει τόσο το γυαλί των παραθύρων όσο και τα ρούχα. Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα είναι μεγάλες αφού καταστρέφει τους συνδετικούς ιστούς όπως η ελαστίνη και το κολλαγόνο» αναφέρει η Τζένιφερ Γκόρντον, δερματολόγος του Πανεπιστημίου Northwestern.

Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει προς το παρόν εμφανίσει κάποια σημάδια που να υποδεικνύουν την παρουσία καρκίνου του δέρματος αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς από γιατρούς καθώς υπάρχει τέτοια ανησυχία. Τονίζουν ότι σε κάθε έκθεση στο ηλιακό φως είναι απαραίτητη η προστασία με κάποιο αντηλιακό προϊόν. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συστήνει χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας από 30 και πάνω.

Δείτε επίσης