«Αισχύλεια» 2012 στην Ελευσίνα

«Σήμερα,  στην  εποχή της κρίσης και της οπισθοδρόμησης, η τέχνη και η παραγωγή πολιτισμού όχι μόνο δεν αποτελούν περιττή πολυτέλεια αλλά απεναντίας συνιστούν ελπιδοφόρο μήνυμα δημιουργίας και αφύπνισης», είπε χθες ο δήμαρχος Ελευσίνας, αυτού του προικισμένου με ιστορία και μνημεία δήμου που συνάπτουν μία διαδρομή από τη μυστηριακή  αρχαιότητα έως και τη βιομηχανική ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Η Ελευσίνα, σε αυτή την εποχή που όλα δοκιμάζονται, επιμένει να προσφέρει την πανάκεια μέσω του πολιτισμού μέσω των φετινών εκδηλώσεων των  37ων  «Αισχύλειων».

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει στις 26 Αυγούστου προσφέροντας στους δημότες και τους επισκέπτες ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25 θεατρικές και 8 μουσικές εκδηλώσεις, εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου και τις καθιερωμένες εικαστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις που πραγματοποιούνται ειδικά για τα «Αισχύλεια» και παρουσιάζονται μόνο στην Ελευσίνα. «Την κρίση τη χρησιμοποιήσαμε για να γίνουμε καλύτεροι» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Αισχυλείων Γαβριήλ Καμπάνης, υπογραμμίζοντας  πως «εκμεταλλευτήκαμε τα χρόνια των παχιών αγελάδων για να δημιουργήσουμε ταυτότητα στο φεστιβάλ με ήθος και ύφος και σήμερα, που οι συνθήκες είναι δύσκολες, η κεφαλαιοποίηση που κάναμε αποδίδει τους καρπούς της».

Η φετινή εγκατάσταση θα εγκαινιασθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο (1η Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου) φέρει την υπογραφή του Έλληνα  καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται μεταξύ Άμστερνταμ και Αθήνας, Στέφανου Τσιβόπουλου, με τίτλο «Τhe future starts here». Στο έργο του, με πολιτική και κοινωνική αντανάκλαση, παίρνει αφορμές από την ιστορία της πόλης. Στις ίδιες ημερομηνίες 1 Σεπτ. – 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος έκθεση με τίτλο  “Βήματα πορείας” με βίντεο των έργων των καλλιτεχνών που παρουσίασαν δουλειά τους στα προηγούμενα «Αισχύλεια». Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη από το Εθνικό Θέατρο.

Δείτε επίσης