Η δίαιτα του Dr Oz

Mετά από τις αναρίθμητες τηλεοπτικές εμφανίσεις του στα αμερικανικά κανάλια, ο αγαπημένος γιατρός της Όπρα (Oprah), ο καρδιοχειρουργός Μέχμετ Οζ (dr Mehmet Oz) αποτελεί σήμερα ένα σύμβολο για τη λαϊκή διαιτα και διατροφή στην Αμερική. Κι έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό που τον παρακολουθεί στη δική του, πλέον, τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο, «The Dr Oz Show».

Οι περισσότερες δίαιτες στοχεύουν στη μείωση θερμίδων. Μπορεί άλλες να βασίζονται στη μέτρηση των θερμίδων, άλλες να απαγορεύουν τα πολλά λίπη και άλλες να απαγορεύουν τους πολλούς υδατάνθρακες (δίαιτα Atkins, δίαιτα Dukan και δίαιτα South Beach). Ο δρ Οζ δεν κάνει τίποτα από αυτά. Η δίαιτα του συνδυάζει μεν άπαχες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά αλλά αυτό που θεωρεί ως κλειδί για την αποτελεσματικότητα της δίαιτας είναι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής.

Η διαιτα του Οζ περιλαμβάνει κάθε μέρα τρία βασικά γεύματα και δύο σνακ, που θα επιταχύνουν τη διαδικασία του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους. Έχοντας συνδυάσει την κλασική ιατρική με εναλλακτικές θεραπείες, αλλά και τη γνώση του στα συμπληρώματα διατροφής, ο δρ Οζ παρουσιάζει μια δίαιτα η οποία, όπως λέει, μπορεί να επιφέρει απώλεια 4-5 κιλών σε ένα μήνα.

Τα τρία κλειδιά της δίαιτας του dr Οz

Κατά τον Οz τρεις είναι παράγοντες επιτυχίας μιας δίαιτας: το αφρικανικό μάνγκο, το ιπποφαές και το ποτό  Tangerine Weight-Orade.

1. To αφρικάνικο Μάνγκο με το συστατικό IGΟB131. Το αφρικάνικο μάνγκο (African Mango) είναι σύμφωνα με το Mehmet Oz, ένα από τα τρία συμπληρώματα διατροφής, που πρέπει να έχετε συνεχώς στο σπίτι σας, εάν θέλετε να χάσετε κιλά. Τα άλλα συμπληρώματα είναι Βιταμίνη E, η Βιταμίνη B και οι πολυβιταμίνες.

Το αφρικανικό μάνγκο είναι γνωστό στην Δύση με το όνομα Irvingia Gabonensis (πρόκειται για εκχύλισμα που εξάγεται από τον σπόρο του φρούτου). Στην Αφρική ονομάζεται και άγριο μάνγκο ή νεράντζι. Πρόκειται είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει στην κεντρική και δυτική Αφρική. Οι καρποί του είναι πλούσια σε λιπαρά και περιέχουν 14% φυτικές ίνες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τρεις έρευνες για το αφρικάνικο μάνγκο που έχουν αναδείξει τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών είναι: Προσφέρει βοήθεια στην μείωση της “κακής χοληστερόλης” (LDL), δηλαδή της χοληστερίνης, ενώ παράλληλα ανεβάζει τα επίπεδα της “καλής χοληστερόλης” (HDL). Επίσης, μειώνει την όρεξη συμβάλλοντας στην μείωση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας, όσοι λάμβαναν 350 mg τρεις φορές την ημέρα αφρικανικό μάνγκο μείωσαν την «κακή» χοληστερίνη σε ποσοστό 46%, ενώ παράλληλα ανέβασαν την HDL (την καλή χοληστερίνη) κατά 47% σε τέσσερις εβδομάδες. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν μιλάμε για το φρούτο, αλλά για το εκχύλισμα που προκύπτει από τον σπόρο του φρούτου. Αυτό το εκχύλισμα που ονομάζεται Irvingia Gabonensis ή IGΟB131 διακινείται από εταιρείες συμπληρωμάτων και κοστίζει περίπου 60 δολάρια το κουτί το οποίο καταναλώνεται μέσα σε ένα μήνα.

Ο δρ Οζ προτείνει 150 mg αφρικανικού μάνγκο δύο φορές την ημέρα, πριν από το μεσημεριανό και το βραδινό. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος καταναλώνει αφρικανικό μάνγκο μπορεί να χάσει μέχρι και 5 κιλά χωρίς να στερηθεί τις τροφές που του αρέσουν. Υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να μειώσει τη δράση του γονιδίου PPAR-γ, το οποίο ουσιαστικά ρυθμίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Επίσης, το αφρικανικό μάνγκο υποτίθεται ότι ενισχύει τη δραστηριότητα της λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει την όρεξη και βελτιώνει το μεταβολισμό.

Ο δρ Οζ προτείνει τη λήψη του αφρικανικού μάνγκο ως συμπλήρωμα δύο φορές την ημέρα και υπόσχεται εντυπωσιακή μείωση του βάρους. Ωστόσο, επισημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος, γιατί πολλά από αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο μπορεί να μην περιέχουν καν το συστατικό IGΟB131. (Διαβάστε περισσότερα για το αφρικανικό μάνγκο).

2. Ιπποφαές. Η δεύτερη πρόταση του dr Oz είναι να βάλετε 200-400 mg ιπποφαές στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση. Το ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά. Υπάρχει από την εποχή των παγετώνων. Ο θάμνος, που αναπτύσσεται παντού και αντέχει σε ξηρά ή παγωμένα κλίματα, παράγει τη νέα σούπερ τροφή, τους πορτοκαλί καρπούς του, οι οποίοι μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού και έχουν χαρακτηριστική υπόξινη γεύση.

«Υπάρχουν εκατοντάδες ωφέλιμα συστατικά στο ιπποφαές», λέει ο δρ Οζ. Ανάμεσά τους το παλμιτολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ) το οποίο σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε τρωκτικά στην Κίνα μπορεί να μειώσει συνολικά τα επίπεδα λίπους. Μάλιστα, κάποιες έρευνες, οι οποίες πάντως βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δείχνουν ότι είναι πιθανό το έλαιο από το ιπποφαές να δίνει σήμα στον οργανισμό να μην αποθηκεύει πλέον λίπος που δεν χρειάζεται.

Ένας άλλος Αμερικανός γιατρός, ο δρ Τζόζεφ Ράμος, λέει ότι το παλμιτολεϊκό οξύ, όταν εγκαθίσταται στα λιποκύτταρα στέλνει μήνυμα στο σώμα ότι έχει αρκετό ποσοστό λίπους και δεν χρειάζεται άλλο. Επιπλέον, δρα συνδυαστικά με ένζυμα, τα οποία ενεργοποιούν την καύση του λίπους.

Σύμφωνα, δε, με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ άλλων, το ιπποφαες προσφέρει τόνωση, ενέργεια, επούλωση των πληγών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους. Το ιπποφαές έχει αρχίσει να καλλιεργείται στην Ελλάδα ενώ υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής.

3. Το ποτό Tangerine Weight-Orade. Για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας και να αυξήσετε τις καύσεις, δοκιμάστε το σούπερ ποτό Tangerine Weight-Orade, λέει ο δρ Oz. Το ποτό αυτό περιέχει: πράσινο τσάι που μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό έως και 12% με ένα μόνο φλιτζάνι, μανταρίνι, το οποίο διαθέτει μια χημική σύνθεση που καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη και διεγείρει τα γονίδια που βοηθούν στην καύση του λίπους και τέλος δυόσμο, ένα φυσικό ενισχυτικό γεύσης χωρίς καθόλου θερμίδες.

Πως θα φτιάξετε το ποτό Tangerine Weight-Orade: Σε μια μεγάλη κανάτα προσθέστε 8 φλιτζάνια πράσινο τσάι το οποίο έχετε ετοιμάσει από πριν, ένα μανταρίνι κομμένο σε φέτες και μια χούφτα φύλλα δυόσμου. Ανακατέψτε καλά αφήστε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα, έτσι ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Για καλύτερα αποτελέσματα εντάξετε το ποτό αυτό συστηματικά στη διατροφή σας και αν είναι δυνατόν καθημερινά μετά από κάθε γεύμα. Αν δε βρείτε μανταρίνι λόγω εποχής, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι που αποτελεί έναν από τους καλύτερους φυσικούς λιποδιαλυτές ενώ συγχρόνως μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος καθώς επιδρά στα γαστρικά υγρά και καθυστερεί την πέψη.

Οι υπόλοιπες ιδέες του Οζ

Εκτός από το αφρικανικό μάνγκο, το ιπποφαές και το ποτό Tangerine Weight-Orade, ο δρ Οζ έχει πολλές άλλες ιδέες για το τι συνοδεύει μια αποτελεσματική δίαιτα και μια σωστή διατροφή. Λέει λοιπόν:

– Φροντίστε το πρωινό σας να παραμένει πάνω κάτω το ίδιο. Μπορεί αυτό να ακούγεται μονότονο αλλά ακριβώς αυτός είναι ο στόχος: η μονοτονία. Ο δρ Οζ υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που δεν προσθέτουν ποικιλία στη διατροφή τους επιτυγχάνουν σημαντική απώλεια βάρους έως 15 κιλά μέσα σε 1-2 χρόνια.

– Ο σολομός και οι σαρδέλες περιέχουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία των αρτηριών, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων, ενώ το σκόρδο βοηθάει σημαντικά στην προστασία από την αρτηριοσκλήρυνση. Μην παραλείπετε λοιπόν τα λιπαρά ψάρια από τη διατροφή σας.

– Τα φασόλια Λίμα (με προέλευση από το Περού, θυμίζουν τους γίγαντες Πρεσπών) όχι απλώς μειώνουν τη χοληστερόλη (χοληστερίνη), αλλά περιέχουν σε ποσότητα 1 φλιτζάνι το 30% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγνήσιο, μεταλλικό στοιχείο που συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώνετε φασόλια γίγαντες.

– Πίνετε 1 φλιτζάνι κακάο ή να τρώτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 70% την ημέρα. Σύμφωνα με τον Οζ, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχει, οι φλαβονόλες -οι οποίες της δίνουν και τη χαρακτηριστική πικρή γεύση- αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην καλύτερη όραση.

– Αν θέλετε να πίνετε καφέ, φροντίστε να μην είναι ντεκαφεϊνέ. Η καφεΐνη εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

-Εκτός από τη διατροφή υπάρχει και η άσκηση και η καλύτερη εξ αυτών είναι το σεξ. Κάνετε σεξ δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον (κι αν θέλετε μετά μανίας). Το σεξ  φυσικά δεν είναι απλώς μια άσκηση. Όπως υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Γουίλκς, δύο φορές σεξ την εβδομάδα τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Σύμφωνα με τον Οζ, η έλλειψη συντρόφου δεν σημαίνει και έλλειψη σεξ. Η αυτοϊκανοποίηση προσφέρει σχεδόν τα ίδια οφέλη.

– Να καταγράφετε οτιδήποτε τρώτε. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι γνωρίζουν μέσα από αναλυτικές λίστες τι ακριβώς καταναλώνουν όλο το εικοσιτετράωρο, μπορούν να χάσουν διπλάσιο βάρος σε σχέση με εκείνους που δεν κρατούν ημερολόγιο φαγητού.

– Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας. Κάνετε άσκηση τακτικά και περιορίστε το αλκοόλ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, 38% των περιπτώσεων καρκίνου του στήθους θα είχαν αποφευχθεί αν τηρούνταν αυτές οι οδηγίες.

– Πολυβιταμίνες και ασβέστιο, σε συνδυασμό με μαγνήσιο, αποτελούν για το δρ Οζ συμπληρώματα διατροφής που αξίζει τον κόπο να καταναλώνετε. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη diaita μόνο μετά από συνεννόηση με τον προσωπικό μας γιατρό. Αν υπάρχει ιστορικό Αλτσχάιμερ στην οικογένειά του, μπορεί να αναζητήσει το συνένζυμο Q10, ενώ για πόνους στη μέση μπορεί να ζητήσει τη γνώμη ενός παθολόγου για το εκχύλισμα φλοιού ιτιάς, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ενδεικτικό μενού τριών ημερών της δίαιτας Οζ

1η ημέρα

Πρωινό: 125 γραμμάρια γάλα αμυγδάλου (κυκλοφορεί έτοιμο ή σε σκόνη σε καταστήματα με βιολογικά είδη ή είδη για χορτοφάγους), στο οποίο θα προσθέσετε μία χούφτα (30 γραμμάρια) σπόρους κία (chia) και μία μέτρια μπανάνα κομμένη σε φέτες και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
1 φλιτζάνι πράσινο τσάι.
Σνακ: Απλώστε 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο σε ένα φύλλο μαρουλιού και κάντε το ρολό. Συνοδέψτε με κράκερ ολικής αλέσεως.
1 φλιτζάνι πράσινο τσάι ή 1 φλιτζάνι κακάο.
Μεσημεριανό: 100 γραμμάρια σολομό στον ατμό. Σαλάτα με βραστά φασόλια γίγαντες (ή φασόλια Λίμα με προέλευση από το Περού, τα οποία θυμίζουν γίγαντες) με 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και χυμό 1 λεμονιού.
Σνακ (αμέσως μετά το γυμναστήριο και μέσα στα επόμενα 45΄): 1 ποτήρι (125 ml) σοκολατούχο γάλα.
Βραδινό: Κοτόπουλο πανέ με λαχανικά. Πανάρετε σε 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 ½ κ.σ. τριμμένη φρυγανιά ολικής αλέσεως, στην οποία θα έχετε προσθέσει αρωματικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι ή ξερό βασιλικό), 120 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς την πέτσα και σοτάρετε σε αντικολλητικό σκεύος, το οποίο θα ψεκάσετε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Το ψήνετε μέχρι να ροδίσει. Συνοδέψτε με 1 φλιτζάνι μπρόκολο ή κουνουπίδι στον ατμό και 1/4 φλιτζάνι πατάτες ή γλυκοπατάτες ψητές στο φούρνο.

2η ημέρα

Πρωινό: Ρόφημα το οποίο θα φτιάξετε χτυπώντας στο μπλέντερ ½ μπανάνα σε φέτες, 1/3 φλιτζ. πρωτεΐνη σόγιας, ½ κ.σ. έλαιο από λιναρόσπορο, 1/4 φλιτζάνι μύρτιλλα, ½ κ.σ. μέλι, 1 κ.γ. νιφάδες βρόμης, 250 ml μεταλλικό νερό.
Σνακ (αργότερα μέσα στην ημέρα): 1 φλιτζάνι καφέ χωρίς ζάχαρη ή γάλα (προσοχή να μην είναι ντεκαφεϊνέ αλλά να έχει καφείνη).
Μεσημεριανό: 100 γραμμάρια ψητό φιλέτο γαλοπούλας στο γκριλ και ανάμεικτη σαλάτα με καρότο και σέλερι, στην οποία θα προσθέσετε το χυμό 1 λεμονιού.
Σνακ: 1 στραγγιστό γιαούρτι με ελάχιστα λιπαρά και 1 φρούτο εποχής.
Βραδινό: Πένες με λαχανικά στο φούρνο. Ανακατέψτε σε ένα ταψί 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής που έχετε μαγειρέψει στον ατμό (πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια, φουντίτσες μπρόκολο, μελιτζάνες κ.λπ.) με 1 φλιτζάνι πένες ολικής αλέσεως, ½ φλιτζ. χυμό ντομάτας και 2 κ.σ. τυρί τριμμένο με μειωμένα λιπαρά. Προσθέστε μοτσαρέλα λάιτ και ψήστε στο φούρνο.

3η ημέρα

Πρωινό: ½ γκρέιπφρουτ με στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή ομελέτα με 2 ασπράδια αυγών, στα οποία θα προσθέσετε 1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής (μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδια, ντομάτες) και θα σερβίρετε με πίτα ολικής αλέσεως μαζί με μπέικον γαλοπούλας και 1 κ.σ. τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά.
Σνακ: 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι και 1 φλιτζάνι μύρτιλλα.
Μεσημεριανό: Σάντουιτς που θα φτιάξετε με 2 φέτες του τοστ ολικής αλέσεως, στο οποίο θα προσθέσετε φέτες ντομάτας ή και μαγειρεμένη σπιτική σάλτσα ντομάτας, 1/4 φλιτζ. μοτσαρέλα λάιτ σε φέτες, ½ φλιτζ. φρέσκο σπανάκι και 60 γραμμ. κοτόπουλο ψητό στο γκριλ.
Σνακ: 1 στραγγιστό γιαούρτι με ελάχιστα λιπαρά και 1 κ.γ. μέλι.
Βραδινό: Σπιτικό καλτσόνε, το οποίο θα φτιάξετε με ζύμη σφολιάτας (κατά προτίμηση από αλεύρι ολικής αλέσεως) και θα γεμίσετε αναμειγνύοντας 100 γραμμάρια σπανάκι, 1 κ.σ. λευκό τυρί με μειωμένα λιπαρά, 1 κ.σ. κρεμμύδια σοταρισμένα ελαφρά, ½ κ.σ. κίτρινο τυρί τριμμένο με χαμηλά λιπαρά και μοσχοκάρυδο. Ψεκάστε ελαφρά με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήστε στο φούρνο.

Δείτε επίσης