Θεραπεία για τις αιμορροΐδες με τη μέθοδο THD

Η θεραπεία των αιμορροΐδων πρώτου βαθμού και δεύτερου βαθμού είναι συντηρητική. Όταν όμως οι αιμορροίδες επιμένουν παρά τα συντηρητικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, παραμένουν διογκωμένες και αιμορραγούν συνεχώς, τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος. Η επέμβαση για τις αιμορροίδες περιλαμβάνει αρκετές τεχνικές, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από τον βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας του ασθενούς. Μια νέα θεραπεία, η Διαπρωκτική Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αγγείων (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) ή συντομότερα THD, μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιμορροΐδες χρησιμοποιώντας υπερήχους και είναι ελάχιστα τραυματική επέμβαση.

Για τη μέθοδο THD μάς ενημερώνει ο Μιχάλης Βοργιάς,  M.D., F.A.C.S., διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Mediterraneo Hospital.

Ποια είναι η νέα μέθοδος για τη θεραπεία αιμορροϊδοπάθειας;

Είναι η διαδικασία THD, η Διαπρωκτική Απολίνωση Αιμορροϊδικών  Αγγείων. Είναι μια νεότερη διαδικασία στη θεραπεία των αιμορροΐδων.  Ένδειξη έχουν οι εσωτερικές  αιμορροΐδες που προκαλούν αιμορραγία, αν  υπάρχουν όμως και εξωτερικές αιμορροΐδες και προπίπτουν τότε γίνεται ας πούμε, “lifting” αυτών.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία THD;

Δεν υπάρχει τομή γιατί δεν αφαιρείται ιστός!  Με την χρήση της τεχνολογίας  υπερήχων (Doppler) μάς επιτρέπει να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια τις μικρές αιμορροϊδικές αρτηρίες  μέσα το πρωκτό και να τοποθετήσουμε απορροφήσιμο ράμμα για την απολίνωση αυτών. Η ιδέα (τεχνική) πίσω από αυτό είναι η διακοπή της παθολογικής αιμάτωσης των αιμορροίδων,  με αποτέλεσμα οι εσωτερικές αιμορροΐδες να συρρικνωθούν.  Στην συνέχεια για την αντιμετώπιση των εξωτερικών αιμορροίδων, με το ίδιο ράμμα με ραφές από το εσωτερικό προς το εξωτερικό εκτελείται η Αιμορροϊδοπηξία, το  “lifting” των εξωτερικών αιμορροίδων.

Υπάρχει εναλλακτική τεχνική;

Η κλασική αιμορροϊδεκτομή με ή χωρίς την χρήση laser CO2 όπου αφαιρούνται οι αιμορροΐδες είναι μια επώδυνη διαδικασία, γιατί υπάρχει διαφορά στην νεύρωση μέσα στον πρωκτό από έξω στο δέρμα. Έτσι, όταν επεμβαίνουμε και εξωτερικά του πρωκτού είναι επώδυνο.

Η THD είναι μια διαδικασία που είναι εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό του πρωκτικού, οπότε υπάρχει λιγότερο πόνο που σχετίζεται με αυτό. Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες, από αυτό που ονομάζουμε μια PPH (Procedure for Prolapse and Hemorrhoids) μέθοδος Longo, η οποία είναι μια διαδικασία συρραφής που γίνεται μέσα στο πρωκτό, πράγμα που έχει επίσης καλά αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κάποια τεχνολογία υπερύθρων, για την απολίνωση των εσωτερικών αιμορροΐδων. Η THD είναι απλά μια νεότερη τεχνική η  οποία έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Πόσο καιρό είναι διαθέσιμη αυτή η τεχνική THD και πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η THD παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το 2006, πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό FDA  τον Ιούλιο του 2008 και εμείς  στην κλινική μας την εφαρμόζουμε από αρχές 2009. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής πάει σπίτι του την ίδια ημέρα.

Πόσο καιρό παίρνει στον ασθενή να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του μετά την THD;

Αυτό ποικίλλει, ανάλογα με το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας  που έχουν οι ασθενείς, αλλά υπάρχουν αναφορές των ασθενών που επιστρέφουν στην εργασία σε δύο ή τρεις ημέρες. Σίγουρα, μερικές φορές διαρκεί λίγο περισσότερο και μπορεί να είναι μέχρι και μια εβδομάδα έως 10 ημέρες, αν έχουν σημαντική δυσφορία. Ο λόγος για την δυσφορία αυτή  είναι επειδή μερικές φορές τα ράμματα μπαίνουν  πραγματικά κοντά την άκρη του δέρματος, όμως, υπάρχει μια πολύ ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με την κλασσική αιμορροϊδεκτομή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη επέμβαση THD;

Υπάρχει πάντοτε κίνδυνος με κάθε χειρουργική επέμβαση, αλλά ο κίνδυνος με αυτή την τεχνική είναι πολύ μικρός. Στην κλασσική επέμβαση πάντα ανησυχούμε για τυχόν τραυματισμό του σφιγκτήρα γύρω από τον πρωκτό αλλά ο κίνδυνος με αυτήν την τεχνική είναι ελάχιστος.

Πώς η τεχνική THD θα μπορούσε να αλλάξει την ποιότητα ζωής;

Η αιμορροΐδική νόσος είναι πολύ κοινή.  Αιμορροΐδες είναι φλεβικά αγγεία  που δρουν σαν προστατευτικά  μαξιλάρια στην περιοχή που βρίσκονται οι σφιγκτήρες.  Πολλές φορές, διογκώνονται και «πρήζονται», οι ασθενείς παραπονούνται για  ερεθισμού, αιμορραγία, καύση, και δυσφορία κατά τις  κενώσεις του εντέρου. Μπορεί να είναι αρκετά συμπτωματικές  για τον ασθενή και μία ταλαιπωρία, καθώς μερικοί ασθενείς έχουν πάντα την ανάγκη να χρησιμοποιούν σερβιέτα και τον συνεχή καθαρισμό της περιοχής.

Αυτή η ελάχιστα τραυματική τεχνική είναι σχεδόν ανώδυνη, χωρίς τραυματική επιφάνεια, και επιτρέπει γρήγορη ανάρρωση.  Έτσι οι ασθενείς έχουν μια εναλλακτική λύση «τεχνική» που θα κάνουν τη ζωή τους πολύ πιο άνετη.  Πολλοί ασθενείς μου έχουν πει: «Είχα το πρόβλημα  για 10-20 χρόνια ή περισσότερο μόνο και μόνο επειδή δεν ήθελα να κάνω την επέμβαση η οποία ήταν τόσο επώδυνη».

Σίγουρα, οι περισσότεροι ασθενείς θα επιχειρήσουν την συντηρητική  θεραπεία πριν την απόφαση να υποστούν μια  χειρουργική επέμβαση. Αν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση χωρίς χειρουργείο τότε κι εγώ σίγουρα θα πρότεινα αυτό, αλλά όταν αυτές τις θεραπείες παύουν να έχουν αποτέλεσμα και συνεχίζεται το πρόβλημα, τότε καλό είναι να απευθύνονται  σε χειρουργό. Η επιλογή της τεχνικής που θα εφαρμοστεί γίνεται μαζί με τον ασθενή και χειρουργό ανάλογα με την παθολογία της νόσου.

Σε ποιο βαθμό της νόσου εφαρμόζεται η τεχνική THD;

Εξαρτάται από τα συμπτώματα. Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί για τις αιμορροΐδες, από ένα έως το τέσσερα. Κλασικά, η THD θα λειτουργήσει καλύτερα για τις αιμορροΐδες που θα μπορούν να θεωρηθούν δευτέρου ή τρίτου βαθμού, με συμπτώματα και χωρίς ανταπόκριση  στην συντηρητική θεραπεία.

Μιχάλης Ν. Βοργιάς  M.D., F.A.C.S.
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής
Mediterraneo Hospital
http://www.vorias.gr/
michael@vorias.gr
Κινητό: 6977407508

Δείτε επίσης