Ο καφές συνδέεται με την ακράτεια ούρων και στους άνδρες

akrateia ourvnΠολλές και διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη συνδέεται και την ακράτεια ούρων στις γυναίκες. Τώρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δύο καφέδες την ημέρα μπορούν να πυροδοτήσουν  (ή ακόμα και να προκαλέσουν) ακράτεια ούρων (urinary incontinence) και στους άνδρες. Φαίνεται ότι η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη. Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Urology».

Ωστόσο ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με παρόμοια σύνδεση της καφεΐνης με την ακράτεια ούρων στους άνδρες. «Θελήσαμε να δούμε εάν η καφεΐνη έχει επίδραση και στους άνδρες», ανέφερε η δρ Αλέιν Μάρκλαντ, κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Μεγαλύτερος κίνδυνος  για ακράτεια ούρων από τον καφέ

Προκειμένου να ανακαλύψουν εάν όντως υπάρχει σύνδεση της ακράτειας ούρων με την  καφεϊνη, η δρ Μάρκλαντ και η ομάδα της χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούσαν 4.000 άνδρες οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε μια εθνική δημοσκόπηση για θέματα υγείας μεταξύ του 2005 και του 2008.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από τους άνδρες αυτούς εμφάνιζαν ακράτεια ούρων καθώς και πόση καφεινη κατανάλωναν – είτε μέσω λήψης ροφημάτων είτε μέσω τροφών. Κατά μέσο όρο οι άνδρες κατανάλωναν 169 mg καφεΐνης καθημερινά (σημειώνεται ότι ένα μέσο φλιτζάνι καφέ περιέχει περί τα 125 mg καφεΐνη).

Ποσοστό της τάξεως του 13% των ανδρών ανέφερε κάποιου βαθμού πρόβλημα ακράτειας ούρων, ωστόσο μόνο το 4,5% εξ αυτών εμφάνιζε ακράτεια ούρων που ήταν μέτριας ή μεγαλύτερης βαρύτητας – οι άνδρες αυτοί αντιμετώπιζαν δηλαδή πρόβλημα διαρροής περισσότερων από μερικές σταγόνες ούρων μέσα στον μήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία του κάθε άνδρα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι από τους εθελοντές κατανάλωναν 234 mg καφεΐνη την ημέρα αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 72% πιθανότητες να εμφανίζουν μέτρια ή και σοβαρή ακράτεια ούρων σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη.

Μάλιστα οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από 392 mg καφεΐνης ημερησίως είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ακράτεια σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Η καφεΐνη ερεθίζει την ουροδόχο κύστη

Σύμφωνα με τη δρα Μάρκλαντ το ζήτημα δεν ήταν πόσα υγρά προσελάμβανε ο κάθε άνδρας καθημερινά. Και αυτό διότι η συνολική ημερήσια κατανάλωση νερού δεν φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο μέτριας ή και σοβαρής ακράτειας. Αυτό μαρτυρεί ότι η καφεΐνη είναι εκείνη που ερεθίζει με κάποιον τρόπο την ουροδόχο κύστη. «Είναι πιθανό με βάση τα ευρήματά μας οι άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας ούρων να χρειάζεται να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης» κατέληξε η ειδικός.

Σχολιάζοντας πάντως τα νέα αποτελέσματα ο δρ Μπράιαν Βέλζκε από το Τμήμα Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η καφεΐνη από μόνη της προκαλεί ακράτεια ούρων. Όπως είπε ο ειδικός και κάποια φάρμακα όπως τα διουρητικά, επηρεάζουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Δείτε επίσης