Κίνδυνος για διαβήτη από τα λάιτ αναψυκτικά

apapsyktika-diabetesΜέχρι πρόσφατα οι μελέτες έδειχναν ότι  από τα αναψυκτικά μόνο αυτά που περιέχουν ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Τώρα, σύμφωνα με μία γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», και τα λάιτ ανθρακούχα αναψυκτικά (περιέχουν γλυκαντικά) αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και μάλιστα περισσότερο από αυτά που περιέχουν ζάχαρη. 

Επιστήμονες από τη Γαλλία μελέτησαν περισσότερες από 66.000 μεσήλικες γυναίκες, διαπιστώνοντας πως όσες έπιναν αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά διέτρεχαν από 15% έως 60% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (αναλόγως με την ποσότητα) απ’ ό,τι εκείνες οι οποίες προτιμούσαν τα κανονικά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι γυναίκες που προτιμούσαν τα λάιτ αναψυκτικά κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά – κατά μέσον όρο 2,8 ποτήρια την εβδομάδα έναντι των 1,6 ποτηριών που έπιναν όσες προτιμούσαν τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση των ανθρακούχων αναψυκτικών με ζάχαρη με την αύξηση του κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.

Στο άρθρο τους οι ερευνητές σημειώνουν ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η ασπαρτάμη (το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό στα λάιτ αναψυκτικά) ασκεί στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης παρόμοια επίδραση με την σουκρόζη (η σουκρόζη ή σακχαρόζη είναι η γνωστή μας επιτραπέζια ζάχαρη η οποία περιέχει ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης).

Ακόμη και ένα λάιτ αναψυκτικό την εβδομάδα

Ωστόσο λίγα είναι γνωστά για την πιθανή συσχέτιση του διαβήτη με τα λάιτ αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Το κενό αυτό προσπάθησαν να καλύψουν οι ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM), οι οποίοι παρακολούθησαν τις εθελόντριες επί 14 χρόνια (από το 1993 έως το 2007).

Οι ερευνητές του INSERM εξέτασαν τα κρούσματα σακχαρώδους διαβήτη μεταξύ των εθελοντριών οι οποίες έπιναν κάθε είδους ανθρακούχα αναψυκτικά και όσων έπιναν φρουτοχυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Οι εθελόντριες που έπιναν αναψυκτικά γενικώς διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη έναντι όσων έπιναν φρουτοχυμούς.

Συνολικά, όσες εθελόντριες έπιναν 359 ml ανθρακούχων αναψυκτικών την εβδομάδα (αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από ένα κουτάκι την εβδομάδα) διέτρεχαν κατά 34% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος για όσες έπιναν 600 ml την εβδομάδα (είναι λιγότερο από δύο κουτάκια την εβδομάδα).

Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν εκείνες που προτιμούσαν τα λάιτ αναψυκτικά, με τα 500 ml την εβδομάδα να συνοδεύονται από πρόσθετο κίνδυνο της τάξεως του 15% έναντι αυτών που περιέχουν ζάχαρη. Αντίστοιχα, η διαφορά του κινδύνου έφτανε το 60% για όσες κατανάλωναν 1,5 λίτρο την εβδομάδα (αντιστοιχεί σε σχεδόν πέντε κουτάκια την εβδομάδα). Ίσως λοιπόν ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες λάιτ αναψυκτικών, αφού αυτά δεν παχαίνουν.

Δείτε επίσης