Το κάπνισμα προκαλεί ρευματοειδή αρθρίτιδα

kapnisma reymatoeidh aruritidaΣύμφωνα με μια σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis Research and Therapy το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά και ο αριθμός των ετών που είναι καπνιστής, αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Από τη μελέτη προκύπτει μάλιστα ότι ακόμη και όσοι κάνουν 1-7 την ημέρα, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κάπνισμα και κίνδυνος

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Δρ Ντανιέλα Ντι Τζιουζέπε, ανέλυσαν στοιχεία για 34.000 γυναίκες, ηλικίας 54 έως 89 ετών, από τις οποίες οι 219 έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η μελέτη συνέκρινε τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ με όσες κάπνιζαν έως 25 χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, όσο αύξανε ο αριθμός των τσιγάρων και η διάρκεια που μια γυναίκα ήταν καπνίστρια, τόσο αύξανε και ο κίνδυνος εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος μειώνεται μεν αφού σταματήσει κανείς το κάπνισμα, καθώς 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, όμως σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους, ο κίνδυνος για ρευματοειδή αρθρίτιδα παραμένει αρκετά αυξημένος.

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων και ο αυξημένος κίνδυνος για ρευματοειδη αρθριτιδα. Με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμα και για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή ο κίνδυνος για τη νόσο παραμένει σαφώς αυξημένος, πρέπει κανείς να ‘κόψει’ το τσιγάρο όσο γίνεται πιο γρήγορα, ενώ ιδίως οι γυναίκες καλά θα έκαναν να πειστούν, ώστε να μην το αρχίσουν καθόλου», επισημαίνει η Δρ Ντι Τζιουζέπε.

Δείτε επίσης