Βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ κατά Αλτσχάιμερ

vitamines bΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι οι βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό (ή φολικό) οξύ μπορεί να μειώσουν δραματικά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο σχετίζεται με την καρδιοπάθεια και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε νοσήματα όπως το Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 156 ηλικιωμένους, τα συμπληρώματα οι βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ μπορεί να προστατεύουν τους ηλικιωμένους από το Αλτσχάιμερ, επειδή ελαττώνουν έως 90% την συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη νόσο.

Προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει ότι οι πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή μπορεί να παρουσιάσουν μείωση κατά 50% της συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους, παίρνοντας υψηλές δόσεις των συμπληρωμάτων (0,8 mg φυλλικού οξέος, 20 mg βιταμίνης Β6 και 0,5 mg βιταμίνης Β12). Η ήπια νοητική διαταραχή αποτελεί μία κατάσταση που συχνά αποτελεί πρόδρομο του Αλτσχάιμερ.

Οι βιταμίνες Β μειώνουν την ατροφία του εγκεφάλου

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), τα ευρήματά τους έδειξαν ότι «η αγωγή με βιταμίνες Β ελαττώνει έως και κατά επτά φορές την εγκεφαλική ατροφία σε εκείνες τις περιοχές της φαιάς ουσίας, οι οποίες είναι ευάλωτες στη διεργασία του Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένου του μέσου κροταφικού λοβού».

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης κατά την έναρξη της μελέτης με ταχύτερη ατροφία του εγκεφάλου, την οποία όμως κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν με τα συμπληρώματα.

Όπως διευκρινίζουν, το όφελος αφορά όσους έχουν επίπεδα ομοκυστεΐνης πάνω από 11 µmol/L. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν μπορέσουν να γίνουν συστάσεις προς το κοινό.

Δείτε επίσης