Νέα φάρμακα για τον καρκίνο του προστάτη

prostatisΟ καρκίνος του προστάτη που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και αποτελεί τη δεύτερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας αντρών, μπορεί να μετατραπεί μια χρόνια νόσος εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα ώστε στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί καλύτερα.

Δύο νέα φάρμακα

Δύο νέα φάρμακα που προστέθηκαν πρόσφατα στη θεραπευτική φαρέτρα, η οξική αμπιρατερόνη και η καμπαζιταξέλη, βελτιώνουν τη ποιότητα ζωής και αυξάνουν την επιβίωση των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη. Τα παραπάνω ανέφερε ο παθολόγος-ογκολόγος και πρόεδρος της Ογκολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Τσαβδαρίδης.

Στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται 200.000 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη κάθε χρόνο και 30.000 πάσχοντες πεθαίνουν.

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και ένας άντρας έχει διπλάσια πιθανότητα να προσβληθεί από την νόσο αν την είχε ο πατέρας του και οκταπλάσια αν την είχαν δύο μέλη της οικογένειάς του.

Η τεράστια καμπάνια ενημέρωσης για την νόσο μετά το 2004 συνέβαλε στην καλύτερη έκβαση του καρκίνου του προστάτη ο οποίος τείνει να γίνει και θα γίνει χρόνια νόσος, όπως και ο καρκίνος του μαστού, εφόσον υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση μετά τη χειρουργική , δηλαδή φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική.

Οι βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές μειώνουν τις μετεχειρητικές επιπλοκές όπως η ακράτεια ούρων, που εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 30-70% των ασθενών και μπορεί να υποχωρήσει μετά από ένα διάστημα, και η στυτική δυσλειτουργία, που εμφανίζεται σε ποσοστό 40-50% και υποχωρεί δύσκολα.

Η πρόληψη σε πρώιμο στάδιο συμβάλει στην καλύτερη έκβαση της νόσου και γι αυτό κάθε άντρας μετά την ηλικία των 45 ετών πρέπει να κάνει συστηματικά ένα screening test για τον καρκίνο του προστάτη.

Πρόληψη

Το τεστ PSA που είναι μία εξέταση αίματος που βοηθά τον ουρολόγο να εντοπίσει τυχόν υποψία για καρκίνο και αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της πρόληψης. Θα πρέπει να συνδυάζεται με τη δακτυλική εξέταση του προστάτη και εφόσον υπάρχει υποψία καρκίνου να γίνεται και το διορθικό υπερηχογράφημα ώστε να αποφασίσει ο γιατρός αν πρέπει ο ασθενής να προχωρήσει σε βιοψία.

Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τη πρόληψη του καρκίνου του προστάτη έτσι ώστε, όπως οι γυναίκες κάνουν τεστ ΠΑΠ και μαστογραφία έτσι και οι άντρες να κάνουν συστηματικά τις αντίστοιχες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη.

Δείτε επίσης