Παιχνίδια με λέιζερ μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τα μάτια

leizerΤο λέιζερ (leizer) προκαλεί μια ισχυρή δέσμη από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, όπως συσκευές που παίζουν μουσική, εκτυπωτές και εργαλεία εγχείρησης ματιών. Ορισμένα παιχνίδια επίσης διαθέτουν λέιζερ, για παράδειγμα μερικά όπλα-παιγνίδια διαθέτουν λέιζερ για τη στόχευση. Τα παιγνίδια αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια ή ακόμα και τύφλωση, προειδοποιεί η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Τα παιχνίδια που διαθέτουν λέιζερ μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια. Μπορεί να περάσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες έως ότου γίνουν αντιληπτές οι βλάβες αυτές. Το παιδί που έχει υποστεί τη βλάβη παρουσιάζει προοδευτική φθορά της όρασής του, η οποία όταν γίνεται αντιληπτή μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, λέει η FDA.

Ακαριαία βλάβη στα μάτια

«Μία ακτίνα που προσβάλλει απ’ ευθείας το μάτι ενός ατόμου μπορεί να το τραυματίσει σε μια στιγμή, ιδίως όταν το λέιζερ είναι ισχυρό», δήλωσε ο κ. Νταν Χιούιτ, αξιωματούχος υγείας από το Κέντρο Συσκευών & Ακτινολογικής Υγείας (CDRH) της FDA. Οι βλάβες αυτές δεν προκαλούν πόνο γι’ αυτό είναι ύπουλες.

Όπως εξήγησε ο Χιούιτ, στα παιχνίδια που συνήθως προκαλούν τέτοιου είδους βλάβες συμπεριλαμβάνονται λέιζερ σε όπλα, περιστρεφόμενα παιχνίδια που εκπέμπουν ακτίνες την ώρα που περιστρέφονται και λέιζερ που δημιουργούν οπτικά εφέ στον χώρο.

Ο κ. Χιούιτ επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για παιχνίδια, οι γονείς και τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι ασφαλή. Ωστόσο πρόσθεσε αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν παίζουν τα παιδιά με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια η ισχύς των λέιζερ έχει αυξηθεί, ενώ η τιμή τους έχει μειωθεί.

O FDA συνιστά:

  • Να μην στοχεύουν τα παιδιά τα λέιζερ τους πάνω σε ανθρώπους ή ζώα, διότι μερικές φορές η ενέργειά τους μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τα μάτια απ’ ό,τι το να κοιτάζει κάποιος τον ήλιο.
  • Να μην στοχεύονται τα λέιζερ σε λείες (ανακλαστικές) επιφάνειες.
  • Όταν τα λέιζερ κατευθύνονται σε οδηγούς μέσα στα αυτοκίνητα μπορεί  να προκαλέσουν ατυχήματα.

Δείτε επίσης