Γρήγορη διάγνωση εμφράγματος στις γυναίκες με τεστ τροπονίνης

kardia proponinhΠολλά «γυναικεία» εμφράγματα είναι σιωπηλά, δηλαδή δεν δίνουν συμπτώματα και άρα είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Όμως τώρα, ένα νέο απλό αλλά ευαίσθητο τεστ αίματος μπορεί να σώσει πολλές γυναίκες που υφίστανται καρδιακή προσβολή.

Η τροπονίνη

Το καινούργιο ευαίσθητο τεστ αίματος εντοπίζει μικρές αυξήσεις στα επίπεδα της τροπονίνης, μιας πρωτεΐνης που εκλύεται όταν ο καρδιακός μυς υποστεί βλάβη. Αποτελέσματα κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί να εντοπίσει σχεδόν διπλάσια καρδιακά επεισόδια σε σύγκριση με τις συμβατικές εξετάσεις (απεικονιστικές αλλά και τεστ αίματος).

Οι δημιουργοί του τεστ αίματος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ελπίζουν ότι η νέα εξέταση που δεν θα κοστίζει πάνω από 6 ευρώ θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Βρετανίας ως τα Χριστούγεννα (έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση στο αρμόδιο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας της Βρετανίας – NICE).

Ο Νίκολας Μιλς, καρδιολόγος που ανέπτυξε το νέο τεστ σημείωσε ότι «είναι πολύ εύκολο, πολύ φθηνό και έχει τεράστια δυναμική σε ό,τι αφορά την καλύτερη διάγνωση των καρδιακών επεισοδίων. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές συγκεντρώσεις της τροπονίνης του καρδιακού μυός επιτρέποντας την ταχύτερη διάγνωση του επεισοδίου».

Σήμερα οι γιατροί χρησιμοποιούν εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα αλλά και οι εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση των εμφραγμάτων. «Ωστόσο τα υπάρχοντα τεστ αίματος δεν είναι πολύ ευαίσθητα και συνειδητοποιούμε ότι οι καρδιοπάθειες υποδιαγιγνώσκονται τόσα χρόνια στις γυναίκες».

Αποτελέσματα δοκιμής σχετικά με το νέο τεστ παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Αμστερνταμ οι εργασίες του οποίου διήρκεσαν από τις 31 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της δοκιμής περιελήφθησαν 1.126 ασθενείς και όπως προέκυψε το τεστ διέγνωσε το καρδιακό επεισόδιο στο 23% των περιπτώσεων, σε σύγκριση με τη στάνταρ αναλογία διάγνωσης που είναι της τάξεως του 12%.

Χωρίς συμπτώματα πολλά γυναικεία εμφράγματα

Τα εμφράγματα (καρδιακές προσβολές) διαγιγνώσκονται πολύ πιο δύσκολα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες καθώς τα «γυναικεία» συμπτώματα δεν είναι τόσο εμφανή. Τα εμφράγματα στις γυναίκες εκδηλώνεται για παράδειγμα με πόνους στην πλάτη ή με ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα σε σύγκριση με τους «κλασικούς» ανδρικούς πόνους στο στέρνο. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να υφίστανται ηπιότερα επεισόδια με αποτέλεσμα είτε να μην καταφεύγουν στο νοσοκομείο είτε ακόμη και αν καταφύγουν να μην γίνεται διάγνωση του επεισοδίου με βάση το παραδοσιακό ηλεκτροκαρδιογράφημα και τις άλλες συμβατικές εξετάσεις. Τέλος περισσότερες καρδιακές προσβολές στις γυναίκες, απ’ ότι στους άνδρες, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο δρ Ανούπ Σαχ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που βοήθησε στην ανάπτυξη του τεστ τόνισε: «Οι γυναίκες που υφίστανται καρδιακό επεισόδιο έχουν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με τους άνδρες. Επί πολλά έτη τα κριτήρια διάγνωσης των καρδιακών επεισοδίων ήταν ίδια σε άνδρες και γυναίκες. Με τη νέα μελέτη μας όμως δείξαμε ότι αυτού του είδους οι καινούργιες, ευαίσθητες εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και τη μικρότερη βλάβη της καρδιάς. Ετσι θα είμαστε πλέον σε θέση να διαγιγνώσκουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, και κυρίως τις γυναίκες τις οποίες το έμφραγμα ‘χτυπά’ πιο σιωπηλά».

Δείτε επίσης