Τα αντισυλληπτικά χάπια διπλασιάζουν τον κίνδυνο για γλαύκωμα

Contraceptive pill packetsΣύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, όσες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια για πάνω από τρία χρόνια έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν γλαύκωμα στα μάτια τους.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που βρίσκει μια τόσο μεγάλη επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών στο γλαύκωμα. Το 2011, μια μεγάλη μελέτη που αφορούσε περίπου  80,000 Aμερικανίδες νοσοκόμες είχε βρει ότι τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για γλαύκωμα μόνο 25%.

Το γλαύκωμα (glaucoma) είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όραση ή ακόμα και τύφλωση αν δεν υπάρξει θεραπευτική αντιμετώπιση. Οφείλεται σε αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) η οποία καταστρέφει σιγά-σιγά το οπτικό νεύρο του ματιού.

Η καταστροφή του οπτικού νεύρου από την υψηλή εσωτερική πίεση στο μάτι συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να καταστραφεί το 30-40% των οπτικών ινών και να υπάρξει απώλεια της περιφερικής όρασης. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη η οποία γίνεται με εξέταση της εσωτερικής πίεσης του ματιού μία φορά το χρόνο από οφθαλμίατρο και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που κάποιος από τους γονείς τους είχαν γλαύκωμα.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι το ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια, η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση και η μεγάλη μυωπία. Πιστεύεται επίσης ότι διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα. Το μέγεθος τη βλάβης εξαρτάται από το ύψος της πίεσης στο εσωτερικού του ματιού και από το αν η παροχή αίματος στην περιοχή είναι ικανοποιητική.

Οι βλάβες στο οπτικό νεύρο δεν μπορούν να αντιστραφούν, ωστόσο με με τα κατάλληλα φάρμακα μπορεί να αναχαιτιστεί η εξέλιξη του γλαυκώματος και αυτό καθιστά σημαντική την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Αντισυλληπτικά χάπια και οιστρογόνα

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και παρουσιάστηκε στο 117ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 3.406 Αμερικανίδες, οι οποίες είχαν ηλικία άνω των 40 ετών. Οι γυναίκες απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν την όραση τους και άλλα θέματα υγείας, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλονταν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Τα στοιχεία έδειξαν πως όσες γυναίκες είχαν πάρει οποιουδήποτε είδους αντισυλληπτικά χάπια για πάνω από τρία χρόνια, είχαν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γλαύκωμα. Πιο συγκεκριμένα, 231 γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά πάνω από τρία χρόνια είχαν διάγνωση για γλαύκωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους έναντι 115 γυναικών που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά και είχαν την ίδια ηλικία.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ενδέχεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γλαύκωμα», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαν Λιν, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο UCSF, διευθυντής της Κλινικής Γλαυκώματος στο Ιατρικό Κέντρο του UCSF και παγκοσμίου φήμης ερευνητής του γλαυκώματος. «Γι’ αυτό συνιστάται στις γυναίκες που έχουν πάρει ή παίρνουν αντισυλληπτικά για πάνω από 3 χρόνια, να επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρο και να μετρούν την εσωτερική πίεση των ματιών τους».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση γλαυκώματος.

Περίπου 1 στους 50 Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχει από γλαύκωμα, ενώ η αναλογία στις ηλικίες άνω των 75 ετών είναι 1 στους 10. Στη χώρα μας, ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 έως 250.000 άτομα.

Δείτε επίσης