Τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς

energeiaka potaΤα ενεργειακά ποτά που περιέχουν ταυρίνη και καφεΐνη μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως είναι ο γρήγορος καρδιακός παλμός, τα “φτερουγίσματα” της καρδιάς και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι πάσχοντες από καρδιακή αρρυθμία είναι καλό να αποφεύγουν τα ενεργειακά ροφήματα ενώ ακόμα και οι εταιρείες αναψυκτικών λένε πως δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά.

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να έχουν κάποιες παρενέργειες για όσους πάσχουν από καρδιακά προβλήματα αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες γύρω από αυτό το θέμα. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόννης διαπίστωσαν ότι τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη επιταχύνουν τους παλμούς της καρδιάς.

Γερμανοί επιστήμονες υπέβαλλαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς 18 εθελοντές, ηλικίας 27,5 ετών κατά μέσο όρο. Οι εθελοντές ­ οι 15 εκ των οποίων ήταν άντρες και οι τρεις γυναίκες ­ εξετάστηκαν πριν και μία ώρα μετά από την κατανάλωση ενός ενεργειακού ροφήματος, το οποίο περιείχε 400 mg ταυρίνη (αμινοξύ) και 32 mg καφεΐνη, ανά 100 ml.

Δεν είναι κατάλληλα για παιδιά και όσους έχουν αρρυθμία

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού αυξήθηκε η συσταλτικότητα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, η οποία δέχεται οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες και το ωθεί στην αορτή, προκειμένου να διοχετευτεί σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η αριστερή κοιλία των εθελοντών χτυπούσε πιο δυνατά απ’ ότι πριν πιουν το ενεργειακό ποτό. Αυτό κράτησε μια ώρα μετά την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού.

Ο αυξημένος σφυγμός δεν είναι κάτι καλό, για παράδειγμα, η αδρεναλίνη μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα αλλά αυτό το επιπλέον έργο της καρδιάς την κουράζει και τη φθείρει μακροχρόνια.

Από το 2007 μέχρι 2011, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα νοσοκομεία ως επείγονται περιστατικά διπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ, από περίπου 10,000 σε 21,000, σύμφωνα με μια ιατρική ανακοίνωση. Οι περισσότερες από αυτές τις εισαγωγές αφορούσαν νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-25 και αποδόθηκαν στα ενεργειακά ποτά. Φαίνεται ότι ο συνδυασμός της ζάχαρης, της καφείνης και της ταυρίνης που υπάρχει σ’ αυτά τα ροφήματα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς. Μπορεί ο μηχανισμός να οφείλεται περισσότερο στην ταυρίνη αλλά αυτό δεν είναι σήμερα ξεκάθαρο.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής, το εύρημά τους υποδηλώνει ότι τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά και τους πάσχοντες από ορισμένα καρδιακά προβλήματα.

«Μέχρι τώρα, δεν ξέραμε πώς ακριβώς επηρεάζουν αυτά τα ενεργειακά ροφήματα την λειτουργία της καρδιάς», είπε ο ερευνητής Γιόνας Ντέρνερ. «Όμως η ποσότητα της καφεΐνης που περιέχουν είναι τριπλάσια σε σχέση με άλλα καφεϊνούχα ποτά, όπως είναι ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Να σημειωθεί πως είναι γνωστό ότι “η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως ο ταχύς καρδιακός παλμός, τα “φτερουγίσματα” της καρδιάς και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης», πρόσθεσε το δρ Ντέρνερ.

Και συνέχισε: «Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών με καφεΐνη επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την συσταλτικότητα της καρδιάς. Απαιτούνται ωστόσο κι άλλες μελέτες για να δούμε τις δυνητικές μακροπρόθεσμες επιδράσεις».

Ο Ντέρνερ είπε ακόμα ότι δεν είναι γνωστό πως επηρεάζει η αυξημένη συσταλτικότητα τις καθημερινές δραστηριότητες, τις αθλητικές επιδόσεις ή τους πάσχοντες από καρδιακά προβλήματα. Τόνισε, όμως, πως τα παιδιά και οι πάσχοντες από καρδιακή αρρυθμία καλό είναι να τα αποφεύγουν.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και η Βρετανική Εταιρεία Αναψυκτικών έχει ανακοινώσει ότι τα ενεργειακά ποτά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά.

 

Δείτε επίσης