Αιτία των ερπητικών λοιμώξεων στα παιδιά είναι ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1). Προσβάλλει πρωτίστως το δέρμα και το βλεννογόνο πάνω από τον αφαλό.
Κάτω από τον αφαλό, την ερπητική λοίμωξη προκαλεί ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2) [έρπης των γεννητικών οργάνων].
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η μητέρα πάσχει, η νόσος μεταδίδεται κατά τον τοκετό και στο νεογνό. (Ο ιός HSV-2 μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, γι’ αυτό και είναι εκείνος που προσβάλλει συχνότερα τα νεογνά μητέρων που πάσχουν από έρπητα των γεννητικών οργάνων.) Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης και εκδήλωσης της ασθένειας κυμαίνεται από μερικές μέρες ως αρκετές εβδομάδες.
Προσοχή. Νεογέννητα με έρπη πρέπει να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο εξαιτίας του πιθανού κινδύνου μηνιγγίτιδας. Αν ένα παιδί έχει υποστεί μια λοίμωξη από ιό HSV-2 στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πρέπει να επισκεφτείτε μαζί του το γιατρό, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης.
ΕΡΠΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ
Ο ιός HSV-2 μεταδίδεται κατά τον τοκετό από τη μητέρα στο μωρό. Η ασθένεια παρουσιάζεται τη 2η ως 6η εβδομάδα ζωής. Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων προσβάλλονται το δέρμα, οι βλεννογόνοι ή τα μάτια, που συνήθως θεραπεύονται χωρίς πρόβλημα.
Ο έρπης των νεογνών αποδεικνύεται επικίνδυνος όταν προσβληθεί ολόκληρο το δέρμα και ο βλεννογόνος, καθώς και ο εγκέφαλος.
ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ
Παρά το ξεπέρασμα της πρώτης λοίμωξης, ο ιός του απλού έρπητα επιβιώνει ισόβια στο σώμα του ανθρώπου.
Καθώς λοιπόν δεν εξασφαλίζεται ανοσία στον οργανισμό, μπορεί κάποιο κρυολόγημα ή άλλες λοιμώξεις να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των ερπητοϊών. Αυτή εκδηλώνεται στην περίπτωση του HSV-1 με φυσαλίδες στα χείλη (επιχείλιος έρπης) και του ιού HSV-2 με φυσαλίδες στο χώρο των γεννητικών οργάνων. Οι φουσκάλες εμφανίζονται είτε μεμονωμένες είτε κατά ομάδες. Περιέχουν υγρό, ανοίγουν εύκολα και δημιουργούν κρούστα. Προκαλούν έντονη φαγούρα και παρασύρουν σε ξύσιμο, που οδηγεί σε μικτές βακτηριακές επιμολύνσεις. Μπορεί, επίσης, να παρουσιαστεί πυρετός. Ύστερα από 1 ως 2 εβδομάδες, οι φυσαλίδες εξαφανίζονται χωρίς να σχηματιστούν ουλές.
Για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα, καθαρίζετε 3 με 4 φορές ημερησίως τις φουσκάλες με βαμβάκι εμποτισμένο σε βάμμα προπόλης (tincture propolis) από το φαρμακείο, το οποίο έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Υπάρχουν και ειδικές αλοιφές, όπως η ακυκλοβίρη, στη δράση της οποίας -τα τελευταία χρόνια- έχουν αναφερθεί ανθεκτικά στελέχη.