Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να είναι αρκετή για να προβλέψει εάν ένα άτομο είναι πιθανό να πεθάνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια – ακόμα και αν αυτή τη στιγμή είναι υγιής.
Επιστήμονες από τη Φινλανδία και την Εσθονία δήλωσαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα «τεστ θανάτου» που προβλέψει τις πιθανότητες ένα άτομο έχει πεθάνει από κάποια ιατρική πάθηση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLoS Medicine.
Η εξέταση αίματος εντοπίζει τέσσερις βιολογικούς δείκτες (βιοδείκτες) που δείχνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια στο εγγύς μέλλον. Βιοδείκτης είναι ένα βιολογικό μόριο, γονίδιο ή χαρακτηριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει μια βιολογική κατάσταση, ή ασθένεια.
Η Κρίστα Φίσερ από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου, στην Εσθονία, και ο Γιοχάνες Κετούνεν του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής του Ελσίνκι, στην Φινλανδία, ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει από 17.345 υγιή άτομα. Εστίασαν σε περισσότερους από 100 βιοδείκτες. Μέσα σε μια πενταετία πέθαναν 684 άτομα από διάφορες αιτίες.
Τέσσερις βιοδείκτες
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι απεβίωσαν, είχαν παρόμοια επίπεδα σε τέσσερις δείκτες: την αλβουμίνη, την άλφα-1 όξινη γλυκοπρωτεϊνη, το κιτρικό οξύ και το μέγεθος των σωματιδίων της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL, τα σωματίδια που μεταφέρουν την κακή χοληστερίνη).
Οι τέσσερις αυτές εξετάσεις αίματος μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα θανάτου (ο οποίος μπορεί να επέλθει από πολλές αιτίες, όπως καρκίνο ή καρδιοπάθεια.) Μάλιστα, το 20% όσων είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σε αυτούς τους τέσσερις δείκτες, πέθαναν μέσα στο πρώτο έτος από την έναρξη της μελέτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εν λόγω δείκτες σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, τη χρόνια φλεγμονή και τις λοιμώξεις, τον ενεργειακό μεταβολισμό και την υγεία των αγγείων του αίματος.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι βιοδείκτες αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο να πεθάνει κανείς από πολύ διαφορετικούς τύπους ασθενειών, όπως καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Φαίνονται να είναι σημάδια μιας γενικής αδυναμίας του οργανισμού», σημειώνει ο Κετούνεν.
Οι ερευνητές από την Εσθονία είχαν εντοπίσει αυτούς τους τέσσερις δείκτες του αίματος σε δείγμα 9.842 ανθρώπων και, επειδή ήθελαν να βεβαιωθούν, ζήτησαν από συναδέλφους τους στη Φινλανδία να επαναλάβουν το πείραμα σε άλλους 7.503 ανθρώπους, όπως και έγινε – με παρόμοια αποτελέσματα.
Ο καθηγητής Μάρκους Πέρολα του Ινστιτούτου Υγείας της Φιλανδίας σχολιάζει ότι δεν περίμεναν να καταλήξουν στα ίδια ευρήματα με τους συναδέλφους τους. «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτοί οι βιοδείκτες φαίνεται να προβλέπουν τη θνησιμότητα σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους. Προς έκπληξή μας φαίνεται ότι δείχνουν μια αδυναμία που οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι έχουν. Όμως υπάρχει ένα ηθικό ερώτημα. Θα ήθελε κάποιος να ξέρει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να πεθάνει, αν δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;»