Τα αντιαλλεργικά καλύμματα δεν μειώνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών

kalymmata allergiesΑμφιβολίες ρίχνει μια μελέτη για την ικανότητα που έχουν τα ειδικά αντιαλλεργικά καλύμματα που μπαίνουν στα στρώματα να μειώνουν τα αλλεργικά συμπτώματα που προκαλούν τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology διαπίστωσε ότι τα καλύμματα αυτά μειώνουν κατά 20% την έκθεση στα ακάρεα αλλά δεν υπάρχει αξιοσημείωτη μείωση στα αλλεργικά συμπτώματα.

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (μικροσκοπικά έντομα της οικογένειας των αρθρόποδων) είναι μία από τις βασικές αιτίες των αλλεργιών. Οι αλλεργιολόγοι συνιστούν στους ασθενείς να αγοράζουν ειδικά καλύμματα για τα στρώματα και τα μαξιλάρια τους, για να περιορίσουν την έκθεσή τους στα ακάρεα και συνεπώς τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της αλλεργίας τους. Επίσης συμβουλεύουν τη συχνή αλλαγή των σεντονιών.

Η μελέτη είναι μια μεταανάλυση 24 προγενέστερων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όφελος στην πρόληψη των αλλεργικών κρίσεων ή συμπτωμάτων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Γουϊτνεϊ Άρογειβ, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Tulane, στη Νέα Ορλεάνη.

Όπως λέει η Άρογεϊβ, η μελέτη τους έδειξε πως ναι μεν η χρήση αυτών των καλυμμάτων μειώνει κατά 20% την έκθεση στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε στατιστικά σημαντική μείωση του συριγμού, του άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας ή της δερματίτιδας.

Ακάρεα και αλλεργικά συμπτώματα

Οι ερευνητές δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται αυτό, αλλά εκτιμούν ότι δύο είναι οι πιθανότερες εξηγήσεις: είτε η μείωση της έκθεσης στα ακάρεα δεν είναι αρκετά μεγάλη, είτε τα κρεβάτια δεν αποτελούν τελικά την κύρια πηγή της έκθεσης στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Μία τρίτη εξήγηση είναι πως «τελικά τα ακάρεα δεν προκαλούν καν αυτές τις αλλεργίες», ανέφερε η Άρογειβ.

«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική, διότι αποδεικνύει ότι ένα μεμονωμένο μέτρο ποτέ δεν είναι αρκετό για να τεθεί υπό έλεγχο μια αλλεργία», είπε ο Σάμιουελ Φρίντλαντερ, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Αλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο caseWesternReserve του Οχάιο.

«Για μένα, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι τα καλύμματα για τα ακάρεα θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας συνολικής αντιμετώπισης της αλλεργίας και όχι να χρησιμοποιούνται ως ο μοναδικός τρόπος για το πρόβλημα», κατέληξε.

Δείτε επίσης