Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές παρουσιάζουν διαφορές σε περιοχές του εγκεφάλου τους από τους μη καπνιστές. Επίσης μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η νικοτίνη καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Τώρα μια νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology δείχνει ότι και οι έφηβοι καπνιστές παρουσιάζουν ορισμένες διαφορές στους εγκεφάλους τους σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Στην πρώτη μελέτη που αφορά το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου 42 νέων ηλικίας 16 έως 21 ετών. Δεκαοκτώ από τους συμμετέχοντες ήταν καπνιστές, είχαν ξεκινήσει το κάπνισμα γύρω στην ηλικία των 15 και κάπνιζαν έξι έως επτά τσιγάρα την ημέρα.
Λιγότερη φαιά ουσία σε περιοχή του εγκεφάλου
Δεν υπήρχαν σαφείς διαφορές στους εγκεφάλους των καπνιστών έναντι των μη καπνιστών. Ωστόσο, οι καπνιστές έτειναν να έχουν λιγότερη φαιά ουσία στο τμήμα του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Και όσο νωρίτερα είχαν αρχίσει οι έφηβοι το συστηματικό κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες, η διαφορά εντοπίστηκε στο τμήμα του εγκεφάλου που εκτός από τη λήψη αποφάσεων είναι υπεύθυνο για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουμε προς τους άλλους. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη νικοτίνη. Συνδέεται με τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στον εθισμό στην νικοτίνη.
Η Έντιθ Λάντον, καθηγήτρια Μελετών Εθισμού και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μοριακής Φαρμακολογίας στο UCLA, χαρακτήρισε το εύρημα «σοκαριστικό». Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι αλλαγές αυτές είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή του καπνίσματος ή παραμένουν. Όμως, λίγες μελέτες έχουν μετρήσει τις αλλαγές στους εγκεφάλους των ανθρώπων που σταματούν μια εθιστική ουσία.
Οι επιστήμονες λένε ότι η εφηβεία είναι μία περίοδος της ζωής κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και είναι πολύ πιθανό το κάπνισμα να προκαλεί αλλοιώσεις οι οποίες δυσχεραίνουν την διακοπή του μετά την ενηλικίωση.