Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

kafesΜια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia (περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη) βρήκε ότι αυτοί που αύξησαν την ποσότητα του καφέ περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα για μια περίοδο τεσσάρων ετών είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν έκαναν αλλαγές στην κατανάλωση καφέ. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι μείωσαν την κατανάλωση καφέ κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 17%.

Τρεις μελέτες μαζί

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τους Φρανκ Χου και Σίλπα Μπουπαθιράτζου μελέτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ των αλλαγών στην κατανάλωση καφέ και τσαγιού και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 σε εύρος τετραετίας. Επίσης εξέτασαν τη σχέση του διαβήτη τύπου 2 ανάλογα με το εάν ο καφές περιέχει καφεΐνη ή όχι.

Εξέτασαν στοιχεία από τρεις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες: την Nurses’ Health Study (NHS) που αφορούσε 48.464 νοσηλεύτριες, 30-55 ετών κατά το χρονικό διάστημα 1986-2006, την NHS II που αφορούσε και 47.510 νοσηλεύτριες αλλά ηλικίας 25-49 ετών, κατά το χρονικό διάστημα 1991-2007 και την Health Professionals Follow-up Study (HPFS), που αφορούσε 27.759 άνδρες, 40-57 ετών, κατά διάστημα 1986-2006. Και στις τρεις μελέτες υπήρχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, αλλά και τις παθήσεις των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές εντόπισαν 7.269 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αυξήσει την κατανάλωση καφέ περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα (μέση μεταβολή 1.69 φλιτζάνια / ημέρα), σε ορίζοντα τετραετίας είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν μεταβάλει την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν. Αντίθετα, αυτοί που είχαν μειώσει την κατανάλωση του καφέ (μέση μεταβολή 2 φλιτζάνια / ημέρα) είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι αλλαγές της κατανάλωσης που έγιναν στο τσάι δεν φάνηκε να συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2.

37% μειωμένος κίνδυνος με τρία φλιτζάνια την ημέρα

Όσοι είχαν την υψηλότερη κατανάλωση καφέ, δηλαδή τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα αντιμετώπιζαν τον χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 37% συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο την ημέρα.

“Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν εκείνα προηγούμενων μελετών που έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου2”, δήλωσε η Μπουπαθιράτζου. “Το πιο σημαντικό, παρέχουν νέα στοιχεία ότι οι αλλαγές στην κατανάλωση καφέ συνήθεια μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.”

Από την πλευρά του, ο Χου δήλωσε: “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Αλλά ο καφές είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Το πιο σημαντικό, τα άτομα θα πρέπει να προσέχουν το βάρος τους και να είναι σωματικά δραστήριοι”.

Δείτε επίσης