Δερματικά θηλώματα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

thilomata 1Οι θηλώματα είναι βλάβες του δέρματος που δημιουργούνται από τον ανθρώπινο ιό των θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος σας. Οι ιοί HPV προκαλούν επίσης τις μυρμηκιές και τα κονδυλώματα. Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11.

Τα θηλώματα είναι μικροί δερματικοί όγκοι, που προβάλλουν σαν να κρέμονται από λεπτό μίσχο. Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές. Πρόκειται για μαλθακές και μισχωτές βλάβες που  έχουν διάμετρο 1–3 χιλιοστά και ύψος μέχρι 5 χιλιοστά. Το χρώμα τους είναι σαν του φυσιολογικού δέρματος ή προς το καφέ.

Μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά και συνήθως εμφανίζονται στο λαιμό, στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στα βλέφαρα, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Τα θηλώματα έχουν μεγάλη τάση μετάδοσης τόσο στο υπόλοιπο δέρμα όσο και στους άλλους.

Υπάρχουν πάνω από 50 είδη θηλωμάτων και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος σας, πιο συχνά στα χέρια και στα πόδια.

Τα θηλώματα μπορεί να εξαφανιστούν σε λίγες εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσουν πολύ καιρό. Για να περιορίσετε τον κίνδυνο να μεταδώσετε ή να κολλήσετε θηλώματα:

  •  Αποφύγετε το βούρτσισμα, το κόψιμο, το χτένισμα ή το ξύρισμα σε περιοχές όπου έχετε θήλωμα.
  •  Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνες και αποδυτήρια. Φοράτε παπούτσια ή σαντάλια στους χώρους αυτούς.
  •  Αποφύγετε τη χρήση του ίδιου νυχοκόπτη ή της ίδιας λίμας που χρησιμοποιήσατε σε νύχια με θηλώματα για τα υγιή νύχια.
  •  Μη σκαλίζετε τα θηλώματα, γιατί μπορεί να εξαπλώσετε τον ιό. Αν έχετε παιδί με θήλωμα, σκεφθείτε να καλύψετε το θήλωμα με αυτοκόλλητο επίδεσμο, για να αποτρέψετε το σκάλισμα.

Συμπτώματα

thiloma 2Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά, δεν προκαλούν δηλαδή συμπτώματα. Συνήθως ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται ως μικρές ελίτσες με λεία ή μυρμηκιώδη επιφάνεια. Εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV. Πρόκειται για μικρές σαρκώδεις, βλάβες, σαν σπόροι, που μπορεί να έχουν το χρώμα δέρματος, άσπρο, ροζ ή καφέ.

Έτσι ασθενείς με θηλώματα αναφέρουν κνησμό στην περιοχή και αίσθημα καύσου. Πολλές φορές τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς.

Το ξύσιμο ή τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται οίδημα και πόνος. Σε αρκετές περιπτώσεις η φλεγμονή που ακολουθεί τον τραυματισμό των θηλωμάτων μπορεί να απαιτήσει την χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών. Κάποιες φορές τα θηλώματα παίρνουν πολύ μεγάλο μέγεθος.

Τύποι

Τα δύο είδη θηλωμάτων που βλέπουν πιο συχνά οι γιατροί είναι τα κοινά και τα πελματικά.

Κοινά θηλώματα. Τα κοινά θηλώματα εμφανίζονται σαν βλάβες του δέρματος κοντά στα νύχια του χεριού, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του χεριού. Νεαροί ενήλικες και παιδιά φαίνεται ότι προσβάλλονται πιο συχνά. Τα κοινά θηλώματα τυπικά είναι ανώδυνα.

Πελματικά θηλώματα. Τα πελματικά θηλώματα εμφανίζονται στα πόδια και μπορεί να φαίνονται σαν να έχουν μικροσκοπικές μαύρες κουκκίδες. Οι κουκκίδες είναι μικρά θρομβωμένα αιμοφόρα αγγεία. Τα πελματικά θηλώματα μπορεί να είναι επώδυνα, επειδή πιέζονται προς τα μέσα, όταν πατάτε επάνω τους.

Αίτια

Μπορεί να προσβληθείτε από θηλώματα με την άμεση επαφή με μολυσμένο άτομο ή επιφάνεια, όπως το δάπεδο του μπάνιου. Τα θηλώματα εξαπλώνονται συνήθως μέσα από ρωγμές του δέρματος σας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου αντιδρά διαφορετικά, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα πάθει θηλώματα όποιος έρθει σε επαφή με τον HPV.

Γενικά, η περίοδος επώασης, ο χρόνος από την επαφή με τον ιό μέχρι την εμφάνιση των θηλωμάτων, είναι περίπου 3 μήνες, αλλά ο ιός μπορεί να μείνει αδρανής για χρόνια. Επειδή τα θηλώματα είναι πιο συνηθισμένα στα παιδιά, μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενήλικες αποκτούν ανοσία στον HPV.

Πόσο σοβαρά είναι τα θηλώματα;

Τα κοινά και τα πελματικά θηλώματα δεν είναι συνήθως σοβαρό πρόβλημα για την υγεία και πολλά εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε 2 χρόνια. Μπορεί όμως να είναι ενοχλητικά και να χρειάζεται επέμβαση για την αφαίρεση τους.

Τα θηλώματα μπορεί επίσης να υποτροπιάσουν μετά τη θεραπεία και να αποτελέσουν χρόνιο πρόβλημα.

Θηλώματα που δεν εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων δεν είναι ούτε σημάδι καρκίνου ούτε πρόδρομος καρκίνου.

Επειδή τα θηλώματα φέρουν τον ιό HPV, μπορεί να εμφανιστούν νέα θηλώματα γύρω τους. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να μολύνουν άλλα άτομα, όπως μέλη της οικογένειας που μπορεί να μοιράζονται το μπάνιο.

Τα θηλώματα που εμφανίζονται στα σεξουαλικά όργανα λέγονται κονδυλώματα και θεωρούνται αφροδίσιο νόσημα. Μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα υγείας, επειδή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Διάφορα στελέχη του HPV ευθύνονται για το 95% τουλάχιστον των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, αν μια έγκυος γυναίκα προσβληθεί από τον HPV, μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο νεογέννητο κατά τον τοκετό.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τα θηλώματα που δε βρίσκονται στα γεννητικά σας όργανα μπορεί να γίνει στο σπίτι. Μην προσπαθήσετε να κάνετε θεραπεία των θηλωμάτων των γεννητικών οργάνων με φάρμακα του εμπορίου, που δεν είναι ειδικά φτιαγμένα για χρήση στους βλεννογόνους της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Αν το κάνετε, μπορεί να προκαλέσετε πόνο και βλάβες στην περιοχή.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, αν εμφανιστούν θηλώματα στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων. Φάρμακα του εμπορίου για τα θηλώματα διατίθενται στα φαρμακεία. Αν δεν έχετε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, γενικά δεν υπάρχει λόγος να μη δοκιμάσετε μια μέθοδο φροντίδας του εαυτού σας. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ και τα οποία αποβάλλουν το προσβεβλημένο δέρμα. Τα προϊόντα αυτά απαιτούν χρήση δύο φορές την ημέρα, συχνά για λίγες εβδομάδες.

Τα προϊόντα του εμπορίου χρειάζονται προσοχή, γιατί το οξύ που περιέχουν μπορεί να ερεθίσει ή να προκαλέσει βλάβη στο υγιές δέρμα. Συνήθως χρησιμοποιείται διάλυμα οξέος 17% για τα χέρια σας και 40% για τα πόδια. Αν είστε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας, πριν χρησιμοποιήσετε διάλυμα οξέος.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, αν παρά τη θεραπεία στο σπίτι τα θηλώματα επιμένουν ή εξαπλώνονται. Μπορεί να είναι δύσκολο να εξαλείψετε τελείως τα θηλώματα, ιδιαίτερα τα πελματικά. Νέα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά τη θεραπεία. Για να πετύχετε την πλήρη εξάλειψη, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία θεραπείες ή μέθοδοι θεραπειών.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μεθόδους:

Κρυοθεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να καταστρέψει ένα θήλωμα με κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο. Ο νεκρός ιστός πέφτει αργότερα. Η μέθοδος μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά ίσως χρειαστείτε επανειλημμένες επεμβάσεις.

Μικρή επέμβαση. Η χειρουργική μέθοδος αφορά στην αφαίρεση του θηλώματος ή στην καταστροφή του με τη χρήση ηλεκτρικής βελόνας με μια θεραπεία που λέγεται ηλεκτρική ξήρανση και απόξεση.

Χειρουργική με λέιζερ. Ένας τύπος λέιζερ εκπέμπει μια στενή ακτίνα έντονου φωτός που αποκόπτει ή εξατμίζει τις βλάβες. Ένας άλλος τύπος λέιζερ εκπέμπει μια ακτίνα που εξατμίζει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το θήλωμα, το οποίο με τον τρόπο αυτό νεκρώνεται.

Ένεση. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένεση ιντερφερόνης άλφα ή βλεομυκίνης στο θήλωμα, για να σκοτώσει τον ιό HPV.

Δείτε επίσης