Οι πρωτεΐνες μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

proteines egefalikoΣύμφωνα με μια κινεζική μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα. Δεν αποκλείεται ωστόσο κάτι άλλο να συνδέεται με τη μείωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και όχι οι πρωτείνες καθώς οι μελέτες διέφεραν αρκετά στο σχεδιασμό τους. Πρέπει να αναφερθεί πως μέχρι τώρα μόνο οι χορτοφαγικές δίαιτες θεωρούνταν ότι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση, η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη, όταν οι επιπλέον πρωτεΐνες είναι ζωικής προέλευσης, συγκριτικά με τη μείωση που επιτυγχάνεται με τις φυτικές πρωτεΐνες. Να σημειωθεί όμως ότι οι περισσότερες πρωτεΐνες στις μελέτες που εξετάστηκαν προέρχονταν από τα ψάρια και όχι από το κρέας.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ναντζίνγκ, με επικεφαλής τον Ξινφένγκ Λίου, αξιολόγησαν επτά δημοσιευμένες μελέτες για τη σχέση πρωτεϊνών και εγκεφαλικού επεισοδίου, οι οποίες αφορούσαν 255.000 άτομα από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, και τη Σουηδία, για μια περίοδο 10 ετών. Οι περισσότερες μελέτες αναφέρονταν τόσο στα ισχαιμικά όσο και στα αιμορραγικά εγκεφαλικά.

20% μικρότερο κίνδυνο

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, όσοι περιλάμβαναν πολλές πρωτεΐνες στη διατροφή τους τρώγοντας κυρίως ψάρια, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που δεν περιλάμβαναν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών στο διαιτολόγιο τους.

Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεται να καταναλώνει κανείς καθημερινά για να έχει μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθορίστηκε στα 20 γραμμάρια. Για κάθε 20 πρόσθετα γραμμάρια πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς ημερησίως, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 26%. Η μείωση του κινδύνου εξακολουθούσε να ισχύει ακόμη και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες όπως, η υπερχοληστερολαιμία, ή το κάπνισμα.

«Αν όλοι έτρωγαν περισσότερες πρωτεΐνες, αυτό θα μεταφραζόταν σε τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο παγκοσμίως κάθε χρόνο, συν τις μειωμένες αναπηρίες για τον ίδιο λόγο. Το ‘μυστικό’ είναι να αντικαταστήσει κανείς το κόκκινο κρέας με άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια.», εξηγεί ο Λίου.

Οι πρωτεΐνες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει την προστατευτική δράση τους στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι Κινέζοι επιστήμονες επεσήμαναν πως χρειάζονται περαιτέρω μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, προτού υιοθετηθούν οι σχετικές ιατρικές συστάσεις, αν και τα έως τώρα ευρήματα φαίνονται πειστικά.

Ο Αρτούτο Ταμάγιο του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά, αντιτείνει πάντως ότι μια κυρίως χορτοφαγική μεσογειακή διατροφή, με δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά και λίγο κόκκινο κρέας, είναι κατάλληλη για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Δείτε επίσης