Αρθρίτιδα στον αντίχειρα

Σarthritida antixeira 4υχνά η πρώτη ένδειξη οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος στη βάση ενός αντίχειρα (ταπέζιο-μετακαρπική άρθρωση) ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από διόγκωση και περιορισμένη κινητικότητα. Η εκφύλιση του χόνδρου και του οστού μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρα. Πρόκειται για συχνή πάθηση και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες της μέσης ηλικίας (50-60 ετών).

Πάντως, ένα άτομο που εμφανίζει τη νόσο αυτή δεν θα παρουσιάσει οπωσδήποτε αρθροπάθεια και στις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος του.

Η φθορά από την καθημερινή χρήση είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της αρθριτιδας του αντιχειρα. Άλλοι παράγοντες είναι ένας προηγούμενος τραυματισμός, όπως το εξάρθρημα του αντίχειρα. Η κλινική εξέταση και οι ακτινογραφίες μπορεί συχνά να αποκαλύψουν τη βαρύτητα του προβλήματος.

Τα συμπτώματα ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας, από ελαφρύ πόνο μέχρι  ανικανότητα της χρήσης του αντίχειρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα δραστηριοτήτων που αναφέρει ο ασθενής ότι του προκαλούν πόνο είναι όταν πιάνει ένα μπουκάλι γάλα, όταν γυρίζει το κλειδί στην κλειδαριά, όταν γυρίζει το χερούλι της πόρτας , όταν γράφει κ.λπ.  Σε προχωρημένα στάδια της νόσου μπορεί να εμφανίζεται συνεχής πόνος στη βάση του αντίχειρα ακόμη και όταν το χέρι είναι σε κατάσταση ηρεμίας.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Πόνος στη βάση του αντίχειρα που επιδεινώνεται από απλές δραστηριότητες, όπως γράψιμο, άνοιγμα ενός βάζου ή το στρίψιμο του κλειδιού στην κλειδαριά.
  •  Διόγκωση και παραμόρφωση.
  •  Δυσκολία συγκράτησης μικρών αντικειμένων εξαιτίας του πόνου.

Θεραπεία

Η απλή αποφυγή των επιβαρυντικών δραστηριοτήτων και η αλλαγή των συνηθειών μπορεί να επαρκεί για την υποχώρηση του πρηξίματος και του πόνου. Η εφαρμογή πάγου μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα φαρμακεία και τα καταστήματα ιατρικών ειδών έχουν νάρθηκες που τυλίγουν και σταθεροποιούν την άρθρωση του αντίχειρα, για να μειώσουν την πίεση και τον πόνο του. Για την σωστή τοποθέτηση ενός νάρθηκα επισκεφτείτε φυσικοθεραπευτή ή γιατρό.

Ρωτήστε το γιατρό σας ή ένα θεραπευτή σχετικά με τα εργαλεία και τα μαχαιροπήρουνα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για άτομα με αρθρίτιδα, όπως ειδικά ψαλίδια που κλείνουν αυτόματα, εργαλεία και μαχαιροπήρουνα με μεγάλα καλυμμένα χερούλια που διευκολύνουν τη λαβή.

Φάρμακα. Για τη μείωση του πόνου στην άρθρωση ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα απλό παυσίπονο, όπως η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.), η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.), ή μπορεί να χορηγήσει άλλα αναλγητικά.

Εγχείρηση. Αν ο πόνος είναι σοβαρός ή περιορίζει την κινητικότητα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εγχείρηση. Αν οι επιφάνειες της άρθρωσης έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, ο χειρουργός μπορεί να αντικαταστήσει την άρθρωση με μία τεχνητή. Η ανάρρωση διαρκεί συνήθως αρκετούς μήνες. Αν και το αποτέλεσμα δε φτάνει το φυσικό αντίχειρα, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται στην εγχείρηση μένουν ευχαριστημένοι από τη μείωση του πόνου, τη δύναμη και τη σταθερότητα της άρθρωσης.

Δείτε επίσης