Η ωκυτοκίνη ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία στο θηλυκό εγκέφαλο

okytoninh oistros 4Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, βοηθά τους άνδρες και τις γυναίκες να ερωτευτούν, τις μητέρες να συνδεθούν με τα μωρά τους, και τις ομάδες ατόμων να συνεργαστούν καλύτερα.

Τώρα, πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι η ωκυτοκίνη ξυπνά επίσης το πάθος για σεξ που επιδεικνύουν τα θηλυκά ζώα κατά τη διάρκεια του οίστρου τους (όταν τα θηλυκά είναι γόνιμα και επιθυμούν με έντονο τρόπο να κάνουν σεξ).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκεφέλερ στη Νέα Υόρκη γράφουν ότι εντόπισαν μια νέα κατηγορία νευρώνων στο θηλυκό εγκέφαλο, η οποία ενεργοποιείται από την ωκυτοκίνη μόνο όταν τα θηλυκά περάσουν στη γόνιμη περίοδο του κύκλου τους.

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο στο επιστημονικό περιοδικό Cell και προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις οι οποίες δείχνουν ότι η ωκυτοκίνη εμπλέκεται σε μια μεγάλη ποικιλία αλληλεπιδράσεων στα θηλαστικά.

Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται με τα φιλιά, το άγγιγμα και το σεξ. Επίσης εκκρίνεται από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Δείχνει τέλος να παίζει ρόλο στις φιλίες και στις σχέσεις εμπιστοσύνης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology έδειξε ότι τα επίπεδα της ορμόνης ανεβαίνουν όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, και ότι ένα υψηλότερο επίπεδο ωκυτοκίνης συσχετίζεται με πιο σταθερές σχέσεις. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η ωκυτοκινη βελτιώνει την επικοινωνία και μειώνει την κορτιζόλη, μια ορμόνη που παράγεται όταν υπάρχει στρες. Η τρέχουσα μελέτη βρήκε ότι η ορμόνη ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία των θηλυκών θηλαστικών κατά τη διάρκεια του κύκλου τους.

Ξυπνά το πάθος

Οι νευρώνες που αντιδρούν στην ωκυτοκίνη έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, ωστόσο οι νευρώνες που ανακαλύφθηκαν στην τελευταία μελέτη ήταν άγνωστοι μέχρι σήμερα.

“Ανακαλύπτοντας ένα νέο πληθυσμό νευρώνων που ενεργοποιούνται από την ωκυτοκίνη, βρήκαμε και ένα νέο τρόπο με τον οποίο το χημικό σήμα της ορμόνης επηρεάζει την ερωτική επιθυμία στα θηλυκά ποντίκια”, λέει ο Νατάνιελ Χάιντζ, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια στα οποία είχε απενεργοποιηθεί ο υποδοχέας της ωκυτοκίνης στους συγκεκριμένους νευρώνες. Τα πειράματα έδειξαν ότι αυτή η γενετική παρέμβαση είχε θεαματική επίδραση στην ερωτική συμπεριφορά των θηλυκών. Η συμπεριφορά τους παρέμενε κανονική όσο δεν βρίσκονταν στη γόνιμη φάση του κύκλου τους, όταν όμως βρίσκονταν σε ωορρηξία δεν έδειχναν το αναμενόμενο σεξουαλικό ενδιαφέρον προς τα αρσενικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θηλυκά, παρότι βρίσκονταν σε “οίστρο” προτιμούσαν να παίζουν με ένα τουβλάκι Lego και όχι να περιεργαστούν με πάθος τον υποψήφιο εραστή.

“Δεν γνωρίζουμε το μηχανισμό του φαινομένου, πιστεύουμε όμως ότι η ωκυτοκίνη δίνει το μήνυμα στα θηλυκά που βρίσκονται σε οίστρο να δείξουν σεξουαλική επιθυμία”, λέει η Μίχο Νακαζίμα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. “Η μελέτη μας δείχνει ότι η ωκυτοκινη ρυθμίζει τις μεταβολές στη συμπεριφορά των θηλυκών ανάλογα με τη φάση του αναπαραγωγικού κύκλο τους”.

Παραμένει ασαφές τι ακριβώς ισχύει στη γυναίκα, η οποία υποτίθεται ότι έχει χάσει τον οίστρο που παρουσιάζουν τα υπόλοιπα θηλυκά θηλαστικά, αν και τελικά έχει έναν αφανή οίστρο στη διάρκεια της ωορρηξίας. Οι ερευνητές πιστεύουν πάντως ότι πιθανότατα η ανακάλυψή τους ισχύει και στις γυναίκες.

Δείτε επίσης