Ο καφές (με καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ) κάνει καλό στο συκώτι

kafes dekafeine 4Μελέτη του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hepatology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές, είτε περιέχει καφεΐνη είτε πρόκειται για ντεκαφεϊνέ, μπορεί να κάνει καλό στο συκώτι (ήπαρ).  Αυτό υποδηλώνει ότι άλλα χημικά που υπάρχουν στον καφέ, εκτός από την καφεΐνη, παίζουν θετικό ρόλο.

Ο Κουιαν Ξιάο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 27.793 Αμερικανικούς, 20 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν δώσει στοιχεία για την καθημερινή τους κατανάλωση καφέ. Επίσης είχαν ελεγχθεί τα επίπεδα συγκεκριμένων ενζύμων στο αίμα τους, τα οποία σχετίζονται με την υγεία του ήπατος.

Όσοι έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, περιλαμβανομένων και εκείνων που προτιμούσαν τον ντεκαφεϊνέ, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων, ένδειξη καλύτερης ηπατικής υγείας. Τα ένζυμα περιλαμβάνουν την  αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT), την aσπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST), την αλκαλική φωσφατάση (ALP) και τη γ-γλουταμυλo τρανσαμινάση (γ-GT). Αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων μπορεί να είναι σημάδι βλάβης του ήπατος ή φλεγμονή.

Η προστασία δεν οφείλεται στην καφεΐνη

Ο Ξιάο δήλωσε: «Πριν από την έρευνα αυτή είχε  διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει προστατευτική δράση για το συκώτι. Δεν ήταν σαφές εάν η προστασία αυτή προερχόταν από την καφεΐνη ή από τα υπόλοιπα χημικά που υπάρχουν στον καφέ. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα συστατικά που βρίσκονται στον καφέ, εκτός από την καφεΐνη, μπορεί να προάγουν την υγεία του ήπατος. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να εντοπίσει αυτά τα στοιχεία».

Να σημειωθεί ότι ο καφές έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καρδιακής νόσου, μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας, κίρρωσης του ήπατος και ηπατικού καρκίνου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί έξι γονιδιακές παραλλαγές που καθορίζουν το πώς ο καφές επηρεάζει τους διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό εξηγεί γιατί ο καφές μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να έχουν εγρήγορση και άλλους ανήσυχους, νευρικούς ή αδιάθετους. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία, και άρα ο ντεκαφεϊνε είναι η απάντηση.

Δείτε επίσης