Τα οφέλη της γιόγκα συναγωνίζονται αυτά της ποδηλασίας

yoga 4 stressΗ γιόγκα κάνει καλό στην καρδιά όσο το ζωηρό περπάτημα και η ποδηλασία, τουλάχιστον όσον αφορά την απώλεια βάρους, την αρτηριακή πίεση του αίματος, και τη χοληστερίνη. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Χάρβαρντ σε μια μετα-ανάλυση που συγκέντρωσε τα συμπεράσματα 37 προηγούμενων μελετών.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η γιόγκα λειτούργησε καλύτερα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα οφέλη  ενδεχομένως οφείλονται στο γεγονός ότι η γιόγκα συνδυάζει την ήπια άσκηση που βασίζεται σε διατάσεις και την ανακούφιση από το στρες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.

Όπως το ζωηρό περπάτημα

Η ανάλυση μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο της αρχαίας Ανατολικής τέχνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της μείωση της κακής χοληστερίνης.

Οι βελτιώσεις ήταν στο ίδιο επίπεδο με εκείνες που παρατηρούνται σε άτομα που έκαναν συμβατική γυμναστική όπως το ποδήλατο και το ζωηρό περπάτημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτούργησε ακόμα καλύτερα από ό,τι τα χάπια. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις βοήθησε στη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί η γιόγκα είναι τόσο αποτελεσματική, αλλά το κλειδί μπορεί να είναι ότι προσφέρει ανακούφιση από το στρες.

Το εύρημα είναι σημαντικό γιατί δείχνει πως τα άτομα που δεν θέλουν ή δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν ένα συμβατικό πρόγραμμα γυμναστικής θα μπορούσαν να κάνουν γιόγκα και να έχουν ανάλογα οφέλη.

Συναισθηματικά και σωματικά οφέλη

Οι ερευνητές ανέλυσαν 37 προηγούμενες μελέτες για τα οφέλη που παρέχει η γιόγκα στην υγεία, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 2.700 άτομα.

Σε μια μελέτη, οι άνδρες και οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα έχασαν περίπου 2,5 κιλά σε σχέση με τα άτομα που δεν έκαναν καμία άσκηση.

Σε μια άλλη μελέτη που αφορούσε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιακό πρόβλημα, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σχεδόν τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τα χάπια. Η γιόγκα βοήθησε επίσης ασθενείς που είχαν ήδη καρδιακή νόσο και είχαν υποβληθεί σε θεραπείες.

Όμως α πιο συναρπαστικά ευρήματα περιστρέφονται γύρω από την άσκηση. Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα είναι τόσο καλή όσο και η συμβατική φυσική δραστηριότητα όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Η Myriam Hunink, από το Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, δήλωσε: “Η γιόγκα μπορεί να παρέχει τα ίδια οφέλη στη μείωση του κινδύνου που συνιστά η παραδοσιακή φυσική δραστηριότητα, όπως η ποδηλασία ή το ζωηρό περπάτημα. Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα που δεν μπορούν ή προτιμούν να μην εκτελέσουν ένα πρόγραμμα παραδοσιακής αεροβικής γυμναστικής”.

Η ειδικός πρόσθεσε ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής περισσότερο από ό, τι άλλες μορφές άσκησης, μειώνοντας το στρες και το άγχος.

Να σημειωθεί ότι η προχωρημένη ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο στο να ασχοληθεί κανείς  με τη γιόγκα. Άλλωστε τα μαθήματα διατίθενται για κάθε ηλικιακή ομάδα. Εκείνοι που δεν μπορούν εύκολα να καθίσουν στο πάτωμα μπορούν να κάνουν γιόγκα που βασίζεται στην καρέκλα.

Από την πλευρά της η Maureen Talbot, του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε: “Κάθε φυσική δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων θα πρέπει να ενθαρρύνεται. Τα οφέλη της γιόγκα στη συναισθηματική υγεία είναι καλά εδραιωμένα. Τα ευρήματα της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν βελτίωση στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το βάρος, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο”.

Δείτε επίσης