Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι το πιο παχύσαρκο κράτος στον κόσμο, αλλά προς μεγάλη έκπληξη, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια ραγδαία αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας σε άλλα μέρη του κόσμου όπως π.χ. στα νησιά του Ειρηνικού τα οποία τώρα βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κλίμακας της παχυσαρκίας.
Τι συνέβη; Υπάρχει η θεωρία ότι οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού έχουν γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία αλλά τώρα οι ειδικοί λένε ότι η εισαγωγή της δυτικής διατροφής στα νησιά αυτά ευθύνονται για το πρόβλημα.
Η αμερικανική Σαμόα, που βρίσκεται νότια της Σαμόα, είναι στην κορυφή του διαγράμματος της παγκόσμιας παχυσαρκίας, με το 75% του πληθυσμού της να αναφέρεται ως παχύσαρκο. Το Ναουρού και οι νήσοι Κουκ είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση με ποσοστά παχυσαρκίας 71% και 63% αντίστοιχα.
Τα νησιά αυτά αποικίστηκαν από Αυστραλούς, Αμερικανούς, Νεοζηλανδούς, Βρετανούς και Γάλλους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δίαιτες και οι κοινωνικές αλλαγές που εισήχθησαν κατηγορούνται σήμερα για την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.
Τα αναπτυγμένα έθνη προσπάθησαν να «εκπολιτίσουν» τους νησιώτες και εισήγαγαν τις δικές τους διατροφικές συνήθειες. Έτσι τα έθνη αυτά άρχισαν να εξαρτώνται από τα εισαγόμενα τρόφιμα, ενώ οι τοπικές αλιευτικές και αγροτικές βιομηχανίες εξαφανίστηκαν. Τα παραδοσιακά φαγητά των νησιών αυτών, όπως φρέσκα ψάρια, κρέας, φρούτα και λαχανικά αντικαταστάθηκαν από ρύζι, ζάχαρη, αλεύρι, κονσέρβες κρέατος, κονσέρβες φρούτων και λαχανικών, αναψυκτικά και μπύρα.
Τα υψηλότερα ποσοστά
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λένε ότι τα νεοεισαχθέντα τρόφιμα είναι αυτά που αύξησσαν την παχυσαρκία. Οι νησιώτες τώρα έχουν διδαχθεί να τηγανίζουν τα ψάρια τους, αντί να τα τρώνε ωμά, όπως έκαναν πριν. Αυτές οι αλλαγές συνέβησαν πολύ γρήγορα καθώς αυτά τα νησιά είναι μικρά.
Επίσης οι άποικοι εισήγαγαν την εξόρυξη καθιστώντας τη γη των νησιών άγονη. Τέλος, η θαλάσσια ρύπανση από τη ναυτιλία των νεοεισερχόμενων υποβάθμισαν τους υφάλους οι οποίοι ήταν στο παρελθόν μια πλούσια πηγή τροφής.
Ο καθηγητής Stanley Ulijaszek, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Προηγούμενες προσπάθειες να εξηγηθούν τα δυσανάλογα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε αυτά και σε άλλα νησιωτικά έθνη έχουν την τάση να επικεντρώνονται στην γεωγραφική απομόνωση των νησιών και στον κίνδυνο της έλλειψης τροφίμων. Οι θεωρίες που έχουν προταθεί είναι ότι οι νησιώτες έχουν γενετική προδιάθεση για περιττά κιλά, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν εξηγεί γιατί η παχυσαρκία αυξήθηκε τόσο γρήγορα σε αυτά τα νησιά ενώ παλιότερα δεν υπήρχαν αυτά τα ποσοστά».
Τα χαμηλότερα ποσοστά
Το Μπαγκλαντές και η Αιθιοπία ήρθαν από κοινού τελευταία στη λίστα, έχοντας παχύσαρκο μόνο το 1% των ανθρώπων. Το Νεπάλ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση προς τα κάτω, με μόλις λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού να είναι παχύσαρκοι.
Ο χάρτης της παχυσαρκίας αποκαλύπτει επίσης εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Ο λόγος βέβαια είναι ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα υποσιτισμού σε αυτές τις περιοχές του κόσμου. Αυτά τα έθνη αγωνίζονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζονται για να επιτευχθεί η πλήρης σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Επίσης, σ’ αυτές τις περιοχές, παρότι υπάρχει φτώχεια, παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που υποσιτίζεται ζει στην υποσαχάρια Αφρική. Εκεί οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους. Για παράδειγμα, στην Αιθιοπία η οικονομία βασίζεται στην παραγωγή για αυτοκατανάλωση, δηλαδή από γεωργούς που παράγουν τρόφιμα για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Πάντως, πολλές από αυτές τις χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σύγκριση με το πού ήταν πριν από 20 χρόνια.
Στην Ευρώπη
Υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας υπάρχουν σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από το 25% του πληθυσμού αναφέρεται ως παχύσαρκο, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Σουηδία τα έχουν πάει πολύ καλύτερα, έχοντας ποσοστά της παχυσαρκίας λιγότερο από 10%. Η Ελλάδα είναι ψηλά στην κλίμακα με 19,6% -η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, το 33% των ανθρώπων είναι παχύσαρκοι και στην Αυστραλία το 27%. Τα ποσοστά αυτά βασίζονται στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Παχύσαρκος είναι κάποιος που έχει ΔΜΣ πάνω από 30.
Για την αύξηση της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο κατηγορούνταν, μέχρι πρότινος, μόνο τα λιπαρά φαγητά. Σήμερα στο στόχαστρο βρίσκεται η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Σε μη-δυτικούς πολιτισμούς, όπου οι παραδοσιακές δίαιτες αποτελούνται κυρίως από μη επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, χρειάζεται μόνο μία γενιά ανθρώπων που τρώνε τη δυτική διατροφή, για να αποκτήσουν παχυσαρκία και διαβήτη, όταν υπάρχει η προδιάθεση. Αυτό ισχύει ακόμα και για τους Εσκιμώους. Η ζάχαρη είναι εθιστική, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια ακατάσχετη επιθυμία για τρόφιμα και υπερφαγία.