Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 46%

Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερίνη και τη φλεγμονή και μ’ αυτόν τον τρόπο τις καρδιακές προσβολές.

Αλλά αυτά τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μια σημαντική παρενέργεια: διαβήτη τύπου 2.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia, επιστήμονες από τη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπαιρναν στατίνες για να ρίξουν τη χοληστερίνη είχαν 46% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μετά από έξι χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα.

Οι στατίνες φαίνεται πως κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στην ινσουλίνη. Η μελέτη βρήκε πως όσο μεγαλύτερη είναι η δοσολογία μιας στατίνης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2. Αυτή η παρενέργεια φαίνεται πως είναι η πιο χαρακτηριστική αυτών των φαρμάκων ωστόσο υπάρχουν κι άλλες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο του διαβήτη 10-20%, αλλά αυτή η μελέτη βρήκε πως ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκου Λάαξο του Ινστιτούτου Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας μελέτησαν στοιχεία για 8.749 άνδρες που αρχικά δεν είχαν διαβήτη. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 45-73 ετών και παρακολουθήθηκαν επί έξι έτη, στη διάρκεια των οποίων διαγνώστηκε διαβήτης σε 625 άτομα. Η ανάλυση έδειξε πως όσοι έπαιρναν στατίνες (το 53% έπαιρναν ατορβαστατίνη και το 29% σιμβαστατίνη), είχαν κατά μέσο όρο 46% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

Δεν αλλάζουν οι συστάσεις

Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς τα αποτελέσματα αυτά επηρεάζουν την απόφαση να λαμβάνει κάποιος στατίνη ή όχι.

Ο Ρόμπερτ Έκελ, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο της Ιατρικής Σχολής, λέει: “Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ως παρενέργεια σακχαρώδη διαβήτη, το όφελος των από τις στατίνες στη μείωση των εμφραγμάτων και των ισχαιμικών εγκεφαλικών είναι σημαντικό”.

Σε μια μελέτη που έγινε σε αμερικανικό πληθυσμό σχετικά με τις στατίνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2, είχαν μια τέτοια προδιάθεση.

Δείτε επίσης