Φωτογράφησαν την επίδραση του καπνίσματος στο έμβρυο

Με τη χρήση υπέρηχων, οι επιστήμονες έδειξαν τι συμβαίνει σε ένα έμβρυο όταν η μητέρα του καπνίζει.

Βρήκαν ότι το κάπνισμα αλλάζει τις κινήσεις του στόματος και των χεριών, ένα εύρημα που δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ζημιά στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος του εμβρύου.

Η επικεφαλής ερευνητής Νάντζα Ρέισλαντ από το Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας, ελπίζει ότι αυτές οι εικόνες θα κάνουν τις έγκυες γυναίκες να μην καπνίζουν. Περίπουτο 10% των γυναικών που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη καπνίζουν στις ΗΠΑ.

«Όταν δείξαμε στις μητέρες αυτά τα βίντεο που έδειχναν αυξημένη κινητικότητα, ήταν πιο πρόθυμες να σταματήσουν το κάπνισμα», είπε η Ρέισλαντ.

555OKING-FETUS-large570Οι επιστήμονες εξέτασαν υπέρηχους 20 εμβρύων από 24 έως 36 εβδομάδες προκειμένου να παρατηρήσουν την κίνηση του στόματος και των χεριών. Τέσσερις από τις έγκυες γυναίκες που κυοφορούσαν κάπνιζαν κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα, ενώ οι υπόλοιπες δεν κάπνιζαν.

Τα έμβρυα που οι μητέρες τους κάπνιζαν, έκαναν περισσότερες κινήσεις στο στόμα, από το φυσιολογικό. Τυπικά, τα έμβρυα κουνούν το στόμα τους και αγγίζουν τον εαυτό τους, αλλά αυτή η κινητικότητα έχει την τάση να μειώνεται όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού και το έμβρυο αποκτά περισσότερο έλεγχο πάνω στις κινήσεις του.

Οι επιπτώσεις τους καπνίσματος στις κινήσεις που κάνει το έμβρυο είναι αντίστοιχες με εκείνες που κάνουν τα έμβρυα που οι μητέρες τους είναι πολύ αγχωμένες ή πάσχουν από κατάθλιψη.

Παρ’ όλα  αυτά οι επιπτώσεις της έκθεσης των εμβρύων στο κάπνισμα είναι σοβαρότερες λένε οι ερευνητές που λένε ότι επιδρά στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Δείτε επίσης