Πόσες ώρες πρέπει να αφιερώνουν στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία οι μαθητές του Γυμνασίου στο σπίτι τους;
Σύμφωνα με μια μελέτη από Ισπανούς ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Educational Psychology», μία ώρα την ημέρα είναι αρκετή για να έχει καλές επιδόσεις ένας μαθητής στο σχολείο, αρκεί να μελετά μόνος του, χωρίς βοήθεια από τρίτους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο εξέτασαν τις επιδόσεις 7.725 μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στην περιοχή της Αστούριας στη Βόρεια Ισπανία. Η μέση ηλικία των μαθητών ήταν περίπου 14 χρονών και το 47% ήταν κορίτσια.
Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά οι καθηγητές τούς έδιναν δουλειά για το σπίτι και πόση ώρα χρειάζονταν για τη μελέτη τους. Ανέφεραν επίσης αν μελετούσαν μόνοι τους ή με βοήθεια.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία. Οι μαθητές είχαν εργασία για το σπίτι, κατά μέσο όρο, μιάμιση ώρα την ημέρα σε όλα τα μαθήματα. Όσοι διάβαζαν τα μαθηματικά στο σπίτι μόνοι τους είχαν 54 μονάδες παραπάνω σε σχέση με εκείνους που μελετούσαν με βοήθεια ή ζητούσαν συχνά βοήθεια. Αντίστοιχα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στη φυσική και τη χημεία.
Οι πολλές εργασίες δεν είναι απαραίτητες
Οι εργασίες που ανέθεταν οι καθηγητές για το σπίτι απαιτούσαν, όπως είδαν οι επιστήμονες, κατά μέσο όρο 70 λεπτά μελέτης την ημέρα. Η δουλειά που ανέθεταν ορισμένοι καθηγητές για το σπίτι απαιτούσε ενασχόληση 90-100 λεπτών, όμως οι ερευνητές είδαν ότι σε αυτές τις «ποσότητες» οι επιδόσεις στα μαθηματικά, στη φυσική και στη χημεία άρχιζαν να πέφτουν.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να αναθέτει κανείς πολύ δουλειά για το σπίτι, αλλά είναι σημαντικό η ανάθεση αυτή να είναι συστηματική και να έχει ως στόχο να προωθήσει την αυτόνομη μάθηση», ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι επιδόσεις των μαθητών που μελετούσαν στο σπίτι με τη βοήθεια κάποιου άλλου επί 70 λεπτά την ημέρα ήταν μέτριες.
«Το συμπέρασμα είναι όσον αφορά τη δουλειά στο σπίτι ότι το πώς είναι πιο σημαντικό από το πόσο», είπαν οι ερευνητές.
«Αν εξετάσουμε το ζήτημα με βάση την ατομική προσπάθεια και την αυτόνομη δουλειά, ο χρόνος που αφιερώνει ένας μαθητής στη μελέτη φαίνεται να μην έχει σημασία».